Цього боялись усі: що насправді буде, якщо намочити Манту?

Лікарка розкрила усі деталі

Питання, яке не дає нам спокою з дитинства, — що станеться, якщо намочити Манту. Після проби Манту багато з нас були під пильним наглядом шкільних лікарів на наших рідних.

Сімейний лікар Олена Акуленко у своєму Instagram зазначає, що в дитинстві часто чула непорушне правило: якщо намочити манту, слід від щеплення збільшиться в розмірах і вам помилково поставлять діагноз «туберкульоз».

Але за словами лікаря, якщо намочити Манту, шкоди не буде.

Проба Манту — це метод діагностики туберкульозу шкіри, який використовується для виявлення контактних осіб та осіб з підвищеним ризиком зараження. Цей метод полягає у введенні спеціального алергену — туберкулінового алергену — під шкіру передпліччя.

Що буде, якщо намочити Манту: принцип дії? 

Лікар зазначила, що сироватка вводиться під шкіру, тому при купанні або митті рук вода не проникає настільки глибоко, щоб змішатися з сироваткою. Отже, можна зробити висновок, що вода не впливає на результати щеплення.

- Я скажу більше: у жодній країні світу, окрім пострадянських, лікарі, які роблять пробу Манту, не забороняють мочити місце щеплення, – підкреслила вона.

 

Однак, за її словами, є інший нюанс. Місце щеплення не можна:

  • терти;
  • чухати;
  • активно масажувати.

Таким чином, мочалки та рушники, які використовуються під час купання, можуть бути дуже шкідливими: викликають роздратування і будуть сприйняті як позитивна реакція на пробу Манту.

Лікар додає, що було б краще не забороняти мочити місце щеплення, а нагадувати, що мокре місце щеплення потрібно обережно промокнути серветкою, а не витирати.

 

Про те, що шкідливо натирати місце щеплення рукавом, ручкою сумки та іншими предметами, зазвичай не попереджають, але це дуже важливо.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень