Ці українські прізвища оповиті таємницею: перевірте себе у списку загадкових родових імен

Вони популярні і донині

Прізвища українців можуть багато розповісти про свого носія. Проте існують родові імена, походження яких досі оповиті таємницею.

Як зазначає видання Сурма, в Україні є десятки із сотні прізвищ, які піддаються систематизації, але «якійсь таємничій і не до кінця зрозумілій». За приклад наводиться прізвище Масляк. Про це пише видання Телеграф.

— Прізвище здається «прозорим» за походженням. Однак дехто виводить його він арабського воєначальника Масламака, сина халіфа і нащадка пророка Мухамеда, який воював в Україні в VIII столітті нашої ери.

 

Однак, це легенди і міфи, а може й правда Давньої України. Але підемо далі – Масляк. Маслак, Маслюк, Маслик, Маслік. В основі лежить масл-, а далі чомусь чергуються всі голосні літери алфавіту.

 

Візьмемо практично будь-яку іншу основу, яка абсолютно «непрозора» і так чи інакше, підставляючи почергово всі голосні літери, створимо українські прізвища. Як це? Чому так?, — запитують автори статті.

Також загадкові і прізвища із закінченнями -но, наприклад, Дахно, Лахно, Кахно, Махно, Вахно, Тахно. Тут вже інший підхід у створенні родових імен, але що вони означають?

Також покриті таємницею і прізвища із закінченням -ман, наприклад, Бритьман, Сурман, Котьман, Бікман, Бацман.

— Останнє з них з данської означає «човняр». Звідки взялися данці на Полтавщині? Чи може це нащадки вікінгів і цим прізвищам не менше ніж 1 500 років? А прізвища на Полтавщині і Київщині Демідіон, Завізіон, Аріон, Фаріон тощо.

 

Вони теж очевидно класифікуються за закінченням -іон. А полтавські прізвища Хавер, Івер і схожі на них. Усі вони зустрічаються серед реєстрових списків козацьких полків, а нині серед селян Полтавщини.

 

А скільки років таким українським прізвищам як Передерій, Передрій? Дві-три тисячі років чи набагато більше, бо ж «передрая» перською мовою в давнину означало «скіф заморський», — зазначають журналісти.

Ще загадкові українські прізвища:

  • Бузяк;
  • Гмиря;
  • Гуржій;
  • Дзиза (Зиза);
  • Жога;
  • Кондуфор;
  • Таратута;
  • Щорс.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень