Ці прізвища означають, що у роду були позашлюбні діти російських та австрійських солдатів

Спогад про важкий період історії залишається у родових прізвищах

Прізвище кожного українця здатне привідкрити завісу таємниці про те, ким були його пращури. Родові імена з'явилися під впливом певних життєвих обставин і спочатку були просто прізвиськами.

Мовознавець Юліан Редько у своїй роботі «Сучасні українські прізвища» ретельно дослідив походження більшості сучасних родових імен українців, передає видання «Телеграф»

— Зустрічаються прізвища, утворені від назв офіцерських чинів.

 

Це не повинно викликати здивування, бо хоч український селянин не був тоді ні російським, ні австрійським офіцером, та назви (не раз перекручені) могли з різних причин стати його прізвиськами, зокрема якщо він був незаконним сином офіцера чи генерала, — пише мовознавець.

Прізвище Однорал — немилосердно перекручене з «генерал». В Україні проживають 379 носіїв цього родового імені.

  • Від прізвища також походять: Однораленко, Одноралова, Одноралов, Одноралець, Одноралєнко.
  • Прізвище Форись та похідне від нього Форисяк чи Форисюк — означало офіцерського слугу (денщика) і пішло з польського foryś.
  • Прізвище Оберлейтнер утворено від перекрученого «оберлейтенант» — військового звання молодшого офіцерського складу в Збройних силах Австро-Угорщини.

Нині в Україні всього 18 носіїв цього прізвища.

Ймовірно всі вони представники однієї родини.

  • Прізвище Капітан нині налічує 1296 носіїв по всій країні. Родове ім'я утворилося від офіцерського чину. Похідні від нього: Капітанець, Капітанчук, Капітанов, Капітанова, Капітановський чи Капітановська
  • Прізвище Майор має 1303 носії. Разом з тим, зросійщені варіанти цього прізвища — Майорова та Майоров — мають по 1725 та 1225 носіїв відповідно.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень