Ці 11 прізвищ вказують на те, що ваші пращури воювали під прапорами Польщі чи Османської імперії

 Польські та турецькі війська українців заносило і волею і неволею

Колаж: Телеграф

Українські прізвища несуть у собі генетичний код нації. Абсолютна більшість з них були утворені століття тому, і наразі й досі поширені. Деякі прізвиська, що згодом стали повноцінними прізвищами, давали з огляду на певні людські риси зовнішності чи характеру, тоді як інші могли «причепитися» до людини через її походження.

Деякі сучасні українські прізвища виникли через службу наших предків у польському й турецькому військах, куди волею чи неволею попадали окремі українці.

Про це у своїй роботі пише мовознавець Юліан Редько, передає видання «Телеграф».

  • Прізвище Посполітак генетично, мабуть, пов’язане з польським pospolitym ruszeniem, тобто загальним ополченням. Нині прізвище налічує 262 носії по всій країні.

Схожі прізвища: Посполіта, Посполіт, Посполітакі та Посполітаки.

  • Прізвище Ритаровський однозначно пов'язане з відомими в історії польськими рейтарами — важкоозброєними вершниками, що на відміну від попередників-списоносців вели бій вогнепальною зброєю.

Нині в Україні всього носії цього прізвища, що робить його одним з найбільш унікальних для нашої країни. При цьому, прізвища часто зустрічається серед Шляхти Речі Посполитої.

  • Турецькі за походженням прізвища Чавс і Чаус означали службу посильного або султанського служку. Нині в Україні 80 носіїв першого та 1876 другого.
  • Від назви «яничар» виникло прізвище Янчаренко та Янчар. 

Щоправда, і перше і друге, дуже і дуже малорозповсюджені нині. Так, носіїв прізвища Янчаренко всього 26, а Янчар — 121.

  • Є також схоже на попередні два прізвища — Янчарук. Налічує 87 носіїв у сучасній Україні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень