Чи зникне на Рівненщині більшість 10-11 класів, а учні підуть в ПТУ?

Таку інформацію поширюють ЗМІ

Міносвіти роз’яснило ситуацію щодо набору до 10-11 класів у 2021 році.

У Міністерстві пояснюють, що жоден випускник 9-х класів не буде позбавлений права на продовження навчання у 10 і 11 класах.

Про це йдеться на сайті міністерства.

Зазначимо, що раніше низка ЗМІ поширили інформацію, начебто уже в 2021 році більш ніж половина шкіл у зв’язку з освітньою реформою розформують 10-11 класи, аби більше учнів могли йти до профтехучилищ і коледжів. Зокрема у Києві.  

Тобто школи планують поділити на гімназії (середня школа, без 10-11 класів) та ліцеї (лишиться старша школа), і останніх буде учетверо менше, ніж зараз.

В МОН кажуть, що, дійсно, останнім часом органи місцевого самоврядування здійснюють заходи з удосконалення освітньої мережі, утім поки що вони спрямовані на покращення ресурсного забезпечення і якості послуг освітніх закладів, зокрема у сільській місцевості.

Додамо, що у міністерстві є плани щодо впровадження профільної освіти з 2027 року, однак тут не йдеться про скорочення класів. Заступниця начальника рівненського управління освіти Катерина Сичик говорить, що в Рівному не змінюватимуть кількість класів.

Вона припускає, що, ймовірно, про такі зміни може стати відомо ближче до 2027 року, однак це лише припущення. Нині ж учні Нової української школи перейшли лише до середньої школи. А учні, які випускатимуться з 9-го, якщо захочуть, то перейдуть до наступного класу.

Начальник обласного управління освіти Петро Коржевський про розформування частини 10-11 класів також не чув. Пояснив, що ніхто насильно не відправлятиме дітей до профтехучилищ і коледжів.

Зараз єдиний спосіб, яким планують збільшувати кількість учнів таких закладів, це робота над зростанням їхньої привабливості, каже чиновник.

Зазначає, що в Україні є дійсно нестача людей із профтехосвітою:

Люди таких спеціальностей становлять більшу частину економіки. Однак більшість дітей йдуть навчатися до вишів, а потім працюють касирами, будівельниками тощо. Тобто їм одразу варто було йти до профтехучилища, утім більшість учнів у нас вступають саме до вишів.

Попри це, за словами Петра Коржевського, у системі освіти ніхто не планує скорочувати кількість 10-11 класів.

Тож нині жодна школа не має права відмовити учневі у зарахуванні до 10 класу, якщо це не суперечить Порядку зарахування.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень