Чи завжди потрібні пробіотики при лікуванні антибіотиками? Лікар Сільковський пояснив

Каже, що не завжди

Люди, які займаються самолікуванням, часто просять в аптеці хороші антибіотики і до них - хороші пробіотики, щоб зберегти нормальну мікрофлору в організмі.

Поза увагою залишається те, що антибіотик і пробіотик - антагоністи. Один вбиває усіх чутливих мікробів, в тому числі нормальних, що завжди живуть в організмі. Інший - містить культури нормальної мікрофлори і мав би колонізувати їх знову, - пише рівненський лікар Павло Сільковський на своєму Facebook.

Для більш правильного розуміння процесу він наводить приклад: «Уявіть, що в хаті завелися миші і господар приніс кота, щоб їх виловити. Але при цьому паралельно випускає в хату домашніх хом'ячків. Що буде робити кіт? Ловити прудких мишей? А навіщо, якщо він може спокійно ловити хом'ячків?».

Антибіотик нейтралізує прийнятий пробіотик. Але це ще не все - він може витрачати свою силу на пробіотик замість того, щоб впливати на точку доступу, тобто на патогенну флору. А інфекція собі гулятиме далі. З поширенням по організму, викликаючи ускладнення, - пояснив лікар.

І резюмував: пробіотик може бути потрібен. Хоч і не так часто, як ми до того звикли. Але якщо і так, то після лікування антибіотиками, а не разом з ними. Щоб від витрачених на хороші антибіотики та пробіотики коштів була якась користь, а не ймовірна шкода.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень