Чи зашкодила безсніжна зима роботі обладнання Хмельницької АЕС

У річках та водоймах критично низький рівень води

Водні ресурси - надзвичайно важлива складова технології виробництва електроенергії на АЕС.

В умовах аномально теплої зими, а значить і критично низького рівня водності в річках актуальним для ХАЕС є питання водозабезпечення.

Гідротехнічні споруди, водомірні пости, насосні станції, пуско-резервна котельня, плавзасоби, дільниця біоміліорації, і ще низка важливих об'єктів і обладнання належить до компетенції й сфери відповідальності гідротехнічного цеху Хмельницька АЕС.

Серйозних проблем через безсніжну зиму на повноцінній роботі гідротехнічних споруд Хмельницької АЕС ми не маємо, адже проєкт передбачає їх роботу в будь-яку пору року й за будь-яких погодних умов.


Але через те, що останні три роки поспіль зима у нас без достатнього снігового покриву і малої кількості опадів, певних клопотів додається. Маю на увазі закачування необхідної кількості води з Горині для поповнення ставка-охолоджувача.
 

Потрібно вибирати відповідний час, коли для цього будуть оптимальні умови, тобто витрати води в річці не повинні бути меншими за 6 м³/сек. При нижчих рівнях проводити закачування не маємо права, мусимо витримувати встановлені санітарні норми. Отож, показники відстежують ретельно, — розповів начальник гідротехнічного цеху ХАЕС Віктор Турицький.

На цей час рівень води у ставку-охолоджувачі становить 201.76 м при проєктних 203 м (над рівнем Балтійського моря), і він абсолютно достатній для безпечної роботи. Критична відмітка, за якої можуть працювати енергоблоки - 198 метрів.

За словами очільника гідротехнічного цеху ХАЕС — у 2019 році планували закачати 25 млн м3 води, натомість по факту взяли тільки 9 мільйонів – технологічні потреби у воді через роботу лише одного енергоблоку були значно меншими.

Торішній показник (25 млн м³) залишається орієнтиром на 2020-й. Наразі вже закачали 2 млн м³, з них 0.5 млн м³ у січні та 1.5 млн м³ - у лютому.

У процесі закачування води в ставок-охолоджувач Хмельницької АЕС є потреба в додаткових заходах з її очищення.

Ми чітко дотримуємося усіх вимог при закачуванні води, не порушуючи встановлених санітарних норм, що забезпечує належну її якість. До того ж, на шляху від Горині до водосховища вода проходить процес самоочищення, маючи можливість у дренажному каналі доволі великої протяжності, каже Віктор Турицький.

Влітку 2020 року на Хмельницькій АЕС планується розпочати тривалий планово-попереджувальний ремонт на другому енергоблоці.

Обладнання гідротехнічного цеху – допоміжне, і його обстеження, ремонт, заміна не прив‘язані безпосередньо до ремонтної кампанії. 

Завдання підрозділу – забезпечити роботу водосховища в нормальному режимі, а відтак і безпечну роботу енергоблоків незалежно від того скільки їх на цей час в експлуатації.

За матеріалами ХАЕС

 

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень