Чи загрожує Рівненщині землетрус?

Такі запитання виникають у зв’язку з нещодавніми поштовхами земної кори на Одещині. Їх відчували у сусідніх з Одеською областях і навіть мешканці верхніх поверхів будинків у Києві

Львівський кліматолог, керівник науково-аналітичного центру Василь Троцюк вважає, що Рівненщину теж може трусити і пояснює:

Тут є свій епіцентр. Тут є така лінія своєрідна стику Азійської плити і Європейської. Вона проходить, до речі, дуже недалеко,  буквально в районі Шепетівки. І вона йде на південь по Тернопільщині, до Одещини, повертає різко до Криму. У 1977 році в Микулинцях Тернопільської області був землетрус десь у 6 з чимось балів. Епіцентр був у сільській місцевості. Там повалило грубки, приміщення старі, ветхі. Це не так далеко.

 

Відголоски Микулинецького землетрусу, за словами Василя Троцюка, відчували і мешканці Рівненщини. Також, вважає науковець, рівняни можуть відчувати поштовхи, епіцентр яких розташований у Карпатах, адже ці гори розташовані теж на стику Європейської та Азійської тектонічних плит. Ще Рівненщину може трусити внаслідок землетрусу у сейсмічній зоні уїзду Вранча у Румунії. Саме відголоски звідти відчували нещодавно мешканці Одеської області.

А ось страшні землетруси з руйнуваннями, заспокоїв Василь Троцюк, Рівненщині не загрожують. Адже все-таки вони розташована на рівнині. А рух тектонічних плит, розташованих поруч – настільки повільний, що їхні незначні поштовхи рівняни можуть відчувати, максимум, раз у 30-40 років.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень