У МОЗ України прокоментували ситуацію з радіоактивним молоком на Рівненщині

Ситуація набирає обертів

Раніше ми писали, що поліщуки на ринках області продають радіоактивне молоко.

Ось що про цю ситуацію Укрінформу розповів лікар з радіаційної гігієни Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров'я України Андрій Білоник:

Такі дослідження проводять постійно і перевищення знаходять кожного року в одних й тих самих продуктах. Найперше це, звичайно, продукти лісового господарства - чорниця і гриби, а також молоко. Ані в м’ясі, ані в картоплі, ані в зерні ніяких перевищень вже давно не виявляється. Це відбувається з року в рік в одних і тих самих населених пунктах, які відносяться до Чорнобильської зони.

Водночас він наголосив, що в Україні діють значно жорсткіші, ніж в країнах ЄС, вимоги до допустимої концентрації радіоактивних речовин в продуктах:

Є річ, про яку ніхто не говорить. Це допустимі рівні забрудненості радіонуклідами по молоку, які є в Україні - 100 Бк/кг. Це досить жорсткі норми, в той же час в ЄС допускають і 370 Бк/кг, і навіть вище. І велику кількість молока, яке в Україні визнають активним, не вживають. Але у країни ЄС таке молоко можуть ввозити - Австрія закуповує, Польща та Прибалтика закуповують наше молоко і переробляють на йогурти. За європейськими нормами такий рівень допустимий, а за нашими – ні.

Нагадаємо, раніше голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа заявив, що навіть у найгірших пробах молока в найбільш уражених радіацією населених пунктах України вміст радіонуклідів вдвічі менший за допустимі норми в ЄС.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень