Чому головним лікарям не місце в госпітальній раді, розповідали у Рівному

Та про «ворожнечу первинки з вторинкою»  

Щоб пояснити особливості медреформи, сьогодні в приміщенні Рівненської облдержадміністрації пройшов семінар, де зібрали голів ОТГ Рівненщини, представників медицини та членів госпітальних рад.

Головним спікером семінару був спеціаліст із децентралізації та керівник «Інституту розвитку теорій» Юрій Ганущак. В обговоренні зосередилися на системі оплати послуг лікарів, системі медичної реформи та госпітальних радах. 

Так, спеціаліст наголосив, що потрібно розділити первинну та вторинну медицину, надавши так званій «первинці» більше фінансування, адже її завдання - не дати людині лягти на лікарняну постіль:

Нам потрібно дуже чітко розмежувати, що означає «первинка», і де починається «вторинка». «Первинка» - це злий ворог «вторинки», адже завдання «первинки»:  не дати пацієнту захворіти, а «вторинка» заробляє саме на хворих, які коштують набагато дорожче. 

Для того, аби така система запрацювала, вона має ґрунтуватися на трьох складових: регуляторній, фінансовій та системі відповідальності, або зворотнього зв’язку.  Таку функцію має виконувати саме госпітальна рада, що слідкуватиме за порядком у діяльності медицини.

Авторитетні спеціалісти у її складі мають спостерігати за роботою головних лікарів, рекомендувати працівників на посаду, бути столом переговорів тощо.

Нагадаємо, що делегатами у госпітальній раді на Рівненщині намагалися обирати здебільшого чиновників і депутатів, з чим не погоджувалася громадськість.

Юрій Ганущак особисто проти кандидатур головних лікарів у раді, адже вони будуть зацікавлені лише у своїх закладах, що загрожує об’єктивності роботи.

Додамо, що з Рівного до госпітальної ради направили двох головних лікарів: керівника центральної міської лікарні Євгена Кучерука та дитячої лікарні Миколу Надєйка. 

Заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко також зазначила, що серед успішних проектів медреформи на Рівненщині - програма «Доступні ліки», якою скористалися вже сотні тисяч осіб. Втім, і її потрібно ще допрацьовувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень