Чому деякі віруючі принципово не одягають маски: блог богослова

Свої думки викладач Київської богословської семінарії висловив у своєму блозі

Андрій Мурзін - викладач Київської богословської семінарії. За освітою педагог та магістр богослів’я. Засновник громади євангельських християн «Церква Залізничного району».

Деякі віруючі не одягають маски та інші заходи безпеки по тій же причині, по якій вони перевищують швидкість і порушують інші правила. Це суміш різних факторів: недисциплінованість, безвідповідальність, неповага і підозріле ставлення до держави та її законів, і найголовніше – помилки в богослов’ї, - пише Андрій Мурзін.

Наведемо ще кілька цікавих цитат богослова:

На жаль, в колах нашої церковної традиції прийнято сильно перебільшувати обітниці, що «Бог позбавить віруючих від скорботи», і замовчувати або навіть заперечувати біблійну істину, що Бог навмисно проводить віруючих через страждання.

Можна ще поглянути просто з точки зору науки й здорового глузду. Чи діють на віруючих закони природи? Якщо віруючий буде ігнорувати закони фізики, хімії, образно кажучи – пхати пальчик в розетку, то хіба Бог обіцяв в такому випадку завжди рятувати нас від наслідків?

Може, звичайно, зі Своєї ласки, іноді позбавити, але зазвичай дозволяє відчути наслідки своєї дурості, ліні й безвідповідальності. Чому ж віруючі думають, що, порушуючи закони біології (ігноруючи карантин), вони будуть в безпеці?

Наслідки минулого

 

Інша причина зневаги карантином і взагалі нормами й правилами, встановленими державою – історична. У пострадянських країнах за довгі роки гонінь віруючі звикли сприймати державу як ворога, до якого потрібно ставитися з підозрою, закони якої часто розцінювати як несправедливі, і тому – необов’язкові до виконання.

Правила карантину Біблії не суперечать, а спрямовані на досягнення загального блага – стримування поширення епідемії. Крім того, сам принцип карантину узятий з Біблії. Ще в Торі було сказано, що заразних людей необхідно ізолювати, а не спілкуватися з ними як ні в чому не бувало, заявляючи, що «Бог збереже віруючих».


Відсутність страху хвороби та смерті

 

Ще християни можуть виправдовувати свою зневагу заходами безпеки тим, що ми не боїмося нічого і навіть смерті. З одного боку це так, але з іншого – карантинні заходи стосуються не мене чи тебе особисто, а суспільства в цілому.

Якщо я не дотримуюся маскового режиму, то я не стільки себе піддаю ризику, скільки оточуючих, тому що можу опинитися джерелом зараження для когось. Та й ризикувати без необхідності власним здоров’ям і життям – теж швидше дурість, ніж сильна віра.

Карантин і коронавірус підозрілий

 

Іноді супротивники масок аргументують, що мовляв «карантин цей і взагалі коронавірус якийсь підозрілий, тут багато нестиковок і т.д.». У мене теж є деякі питання, але ж сумніви в реальності й небезпеки самого вірусу – це зовсім інша тема.

Про це можна говорити окремо, але ці аргументи ніяк не пов’язані з «силою віри» в те, що «Бог віруючих позбавить».

Маски малоефективні

 

Ще кажуть про те, що маски малоефективні. Але знову це не пов’язано з «силою віри». Поки не знайдені інші засоби проти вірусу, доводиться вдаватися до доступних заходів безпеки.

Вони В ЯКИЙСЬ МІРІ знижують вірогідність і швидкість його поширення. Отже, давайте не будемо виправдовувати свою безвідповідальність псевдодуховністю й уявною «силою віри». Віра завжди – в щось. У віри обов’язково є об’єкт, на який вона спрямована. Християнська віра – це довіра Богу і Його слову.

Не можна сильно вірити просто в бажане – наприклад, що не захворієш – якщо Бог не давав таких обіцянок. Це не віра, а фанатизм, заснований не на Писанні, а на власних вигадках. 

Медичні маски – не зло, боягузливість і не маловір’я, а розумне дотримання правил безпеки й послух законам країни. Боятися потрібно інших масок – масок лицемірства. Наприклад, є маска вихваляння, коли віруючі бажають здаватися «духовно крутими».

Не можна, наприклад, плювати на техніку безпеки при роботі з електроінструментом і називати це «сильною вірою». Давайте побоюватися масок уявної «духовної крутизни», бажання здатися«сміливими» перед людьми.

Джерело: Блог Андрія Мурзіна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень