Чому у Фінляндії не користуються губкою для миття посуду: чим її заміняють

А чи знали ви, що у Фінляндії та деяких інших країнах Європи не використовують губки для миття посуду?

В багатьох європейських країнах, зокрема і Фінляндії, почали відмовлятися від використання губок для миття посуду. А в деяких такий предмет на кухні навіть заборонений.

Заборона на губки з'явилася тому, що їх доволі складно утилізувати, а у природі один такий предмет розкладатиметься близько пів століття.

Чим же миють посуд саме у Фінляндії?

В цій країні заведено використовувати спеціальний предмет – щітку. Називається вона «аstiaharja». З фінської так і перекладається – «щітка для миття посуду».

В деяких фінських оселях можна навіть побачити більш «просунуту» версію – щітка приєднана до шланга з мийкою та ємністю для подавання гелю.

Фахівці зазначають, що губка дійсно є не найкращим винаходом для миття посуду.

 

І не лише через те, що вона довго розкладається, а тому є неекологічною.

 

У неї пориста й сітчаста текстура, в якій волога затримується надовго, через що створюються ідеальні умови для розвитку бактерій і грибків.

Це було доведено вже багатьма дослідженнями. Існували навіть експерименти з оптимального способу знезараження губки для миття посуду.

  • Найкраще, кажуть спеціалісти, робити це в посудомийній машині (там буде вбито до 57% бактерій).
  • Доволі ефективними способами є кип'ятіння (47%) і прання в пральній машині (43%).
  • А ось мікрохвильова піч бактерії майже не знищує.

Чим же можна замінити губку?

Фіни дійсно зробили найкраще, адже саме щітка є найефективнішою альтернативою. Між її щетинками не така щільна відстань, а тому вона краще просихає між використаннями. В ідеалі, звісно, найкраще користуватися посудомийною машиною.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень