Чому не можна збирати гриби у високосний рік: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Наші пращури ставилися до грибів з великою недовірою, не розуміли, звідки вони з'являються, вважали їх витівками сатани.

Вважали, що все, що знаходиться в лісових масивах, належить виключно дідьку.

Варто було обов'язково попросити у містичної істоти дозволу на збір дарів природи, вимовити своєрідне заклинання, щоб всі гриби виглянули назовні і самі попалися в руки людині. Без дозволу можна було отруїтися або нічого не знайти в густому листі і траві. 

Існувала прикмета, що у високосний рік гриби збирати категорично не можна, адже здоров'я найближчим часом обов'язково зіпсується, а сім'ю осягнуть численні неприємності і злидні.

Ще одна народна прикмета свідчить, що збір лісового врожаю в високосному році активізує нечисту силу і темних сутностей, які будуть постійно переслідувати грибника всюди і принесуть йому тільки біди і печалі.

Також під час збирання грибів в цей час можна накликати смерть на себе, рідних і близьких людей. Саме тому й існує приказка: «Збирати у високосний рік гриби — тягати на кладовищі гроби».

З давнини існує повір'я, що у високосний рік в лісі грибів набагато більше, ніж в інші роки. Причому в основному грибникам трапляються тільки привабливі двійники, які дуже отруйні і практично не відрізняються від їстівного врожаю. 

Грибники у високосний рік завжди виробляли певні ритуали і читали змови, які допомагали заховати отруйних двійників під листям і показувати тільки хороший урожай.

 
Особлива обережність під час збору природного врожаю була необхідна в колі відьми. Такі кола несподівано зустрічаються прямо посеред лісу, де окружність повністю позбавлена рослинності і ціле коло густо заповнене найрізноманітнішими грибами.

Раніше люди були впевнені, що саме на місці такого грибного кола відьми і чаклунки збиралися в шабаш. Вважали, що такі гриби принесуть з собою нещастя і смерті домочадців, серйозні захворювання і загибель худоби.

Природно, гриби навколо цієї місцевості збирали, але вступити в коло ніхто не погоджувався, як би привабливо там не виглядав урожай.

Однак в цей час такий феномен легко пояснюють вчені. Вони вважають, що це явище часто зустрічається в природі і не несе під собою нічого загадкового і незрозумілого.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень