Чому 16 липня вважали нещасливим днем: народні прикмети

16 липня православна церква шанує мучеників Мокія і Марка

У народі день прозвали маковим, тому що в цей період сіяли мак.

Ця рослина з давніх пір застосовували в кулінарії, народній медицині та магії. Вважали, що особливо добре мак росте на полях битв.

Існував переказ, що кров загиблих воїнів піднімається з землі і перетворюється в макові квіти, які просять живих молитися за упокій грішних душ загиблих.

У минулі часи вірили, що мак здатний протидіяти нечистій силі. Це вірування пояснюється тим, що рослина має снодійні властивості, тобто може приспати ворожих людині духів.

Насіння дикого маку вважали потужним оберегом. Його освячували в церкві на Медовий спас (14 серпня), а потім завжди носили з собою. Вірили, що це вбереже від неприємностей і нещасних випадків.

Раніше мак сипали в взуття нареченим, щоб захистити їх від відьом і чаклунів. За легендою, поки відьма не перерахує всі макові зерна, вона не зможе нашкодити молодим.

Що не можна робити 16 липня

Люди вважали 16 липня нещасливим днем, який приносить втрати і збитки. Тому сьогодні не починали нові справи, особливо якщо вони стосувалися фінансів.

Не можна пити спиртні напої. Існує повір'я, що в тіло людини, яка зловживає алкоголем, може проникнути нечиста сила і серйозно нашкодити здоров'ю.

Щоб не зіпсувати відносини з близькими та знайомим, не варто 16 липня давати гроші в борг. Це загрожує великими сварками і розривом стосунків.

Заборонено зібраний 16 липня мак використовувати для здоби і випічки. Його треба застосовувати тільки в якості лікарського засобу.

Народні прикмети 16 липня:

  • Постійно чути гуркіт грому під час грози – до тривалої негоди
  • Мошки і комарі в’ються колами – в найближчі сім днів встановиться гарна погода
  • Павук виходить з гнізда і тче нову довгу павутину — на гарну погоду
  • Комарі літають роєм – на гарну погоду

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень