Чоловікам почали розсилати повістки у Viber та штрафувати їх за неявку до ТЦК: що робити?

Пояснює адвокат

Повістка вважається законно врученою, якщо вона правильно заповнена та видана належним чином уповноваженою особою. Повістки, відправлені на емейли, поштові скриньки чи месенджері, вважаються недійсними. Втім, уже є випадок, коли за неявку до ТЦК за повісткою у Viber чоловіку вручили штраф.

Що робити у такому випадку, розповідає адвокат Володимир Крекотня в Instagram.

Чи законними є штрафи за неявку у ТЦК за повісткою у Viber? 

 

- За неявку до ТЦК по повістці, що надіслана у Viber, дійсно можна отримати штраф у розмірі 5100 грн. Розповідаю, як це діє на основі реальної справи, - каже адвокат.

Він заявляє, що ТЦК нібито направила повістку чоловікові у Viber, а той не прийшов у назначене місце та час. У військкоматі, не маючи інформації, чи це дійсно номер телефону цього чоловіка і чи дійсно він отримав повістку, виписали йому штраф у розмірі 5100 грн.

- Людина про це дізналась, подала до суду і той визнав, що дії ТЦК є незаконними, - каже адвокат.

За словами Крекотня, хоча представники ТЦК наполягали на тому, що діяли законно, своїм рішенням суд став на сторону чоловіка, скасувавши постанову.

- Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення не був присутнім та з протоколом його не ознайомлювали.

 

У зв’язку з цим, чоловік був позбавлений можливості надати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз'яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом та не вручено його копію, що, на думку суду, є істотним порушенням прав позивача, - каже адвокат.

Суд наголосив, що оскаржувана постанова винесена на підставі протоколу, складеного з порушенням вимог закону. Отже, така постанова є незаконною.

- За вищезазначених обставин суд дійшов висновку, що оскаржувана постанова є протиправною, підлягає скасуванню, а провадження у справі про притягнення позивача до адміністративної відповідальності - закриттю.

 

А знаєте, що тут найгарніше? На підставі таких постанов людей називають ухиляннями і вносять їх персональні дані у якісь бази, - говорить Крекотень.

Адвокат радить українцям, які опинились у такій ситуації, не боятись відстоювати свої права й оскаржувати постанови про штраф у суді.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень