Чоловіка, який сам виховує 3 дітей, б'є колишня дружина. Він просив допомоги у правозахисниць з м. Рівне (ВІДЕО)

Їм довелось розв’язувати цю проблему у правовому полі

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства проти жінок. Але досліджуючи статистику, виявилось, що і жінки можуть скривдити. Розмова на цю тему - не може викликати однозначної реакції, але про це треба говорити. І з цим треба боротись, впевнені люди, які щодня допомагають скривдженим. 

За офіційними даними на Рівненщині від насильства постраждало понад 5 тисяч жінок. Це лише ті, які звернулись за допомогою до правоохоронців. Йдеться про різного роду насильство і не лише щодо  жінок.

 - З початку року до поліції області надійшло 5 282 заяви і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. Більшість повідомлень надійшла від жінок.

 

За характером насильства найчастіше вчиняється психологічне насильство – 3663 випадки, фізичне насильство – 305 випадків, економічне насильство – 75 випадків.

 

Нині на обліку у поліції області перебуває 3 199 осіб, які вчиняють домашнє насильство, з них 2935 чоловіків, 262 жінки та 2 дітей до 18 років, - йдеться у відповіді ГУНП в Рівненській області на запит РАДІО ТРЕК.

Ірина Пашкевич - зліва, Ліана Диновська - справа. Правозахисниці - в студії Радіо Трек.
Ірина Пашкевич - зліва, Ліана Диновська - справа. Правозахисниці - в студії Радіо Трек.

Такі цифри не здивували засновниць ГО «Ангели Життя» Ліану Диновську та Ірину Пашкевич, які була на інтерв’ю в ефірі Радіо Трек.

Правозахисниці кажуть, що проблема має більші масштаби.

Так, наприклад, Ірина Пашкевич розказала про реальний випадок у Рівному, який стосувався саме насилля над чоловіком та дітьми:

 - Одне з останніх звернень надійшло від чоловіка, від якого пішла дружина, вона йому зраджувала. Цей чоловік виховує сам трьох спільних дітей.

 

Жінка проживає з іншим чоловіком, але систематично приходить до колишнього чоловіка напідпитку і б’є його.

 

Це все відбувається на очах у дітей, він просто не знає, як на це реагувати.

 

Чоловік живе у їхній спільній квартирі. Це спільна власність, вона нібито приходить до дітей, напідпитку, і наносить тілесні ушкодження чоловіку.  Він в паніці.

 

Сумно, бо діти теж потерпілі від домашнього насильства.

А що робити в тій ситуації, коли жінка приходить і систематично б'є чоловіка, про яку вони розповідали? І що робити жінкам, які зазнають насильства? Ключові поради озвучила Ліана Диновська:

 - Підтримувати треба таких людей. Ми часто залучаємо для роботи психолога, це необхідність. Спільно пишемо заяви у поліції, допомагаємо зняти побої. Ми самі знаходимо час для зустрічі, адже на власному досвіді знаємо, що відчуває людина, постраждала від домашнього насильства.

 

Таким людям треба звертатись за допомогою. В першу чергу до правоохоронців. Є соціальні служби також.

 

Вони завжди можуть звернутись за допомогою та навіть консультацією до нас – ГО «Ангели Життя». Добре, якщо у постраждалого є близькі, які можуть надати йому посильну допомогу.

 

Бо, наприклад, жінок з дітьми можна переселити у притулок, але там, наприклад, немає харчування. У такому кризовому центрі людина може перебувати перші 10 днів.

 

Аби потрапити туди, треба маса довідок, а людина, яка втікає від кривдника, не думає про те, щоб з собою взяти якісь документи. Часто втікають прямо у домашніх капцях.

Попри те, що правоохоронці проводять з кривдниками профілактичну роботу, ставлять їх на облік, а також виносять термінові заборонні приписи стосовно кривдника – цього замало.

Часто кривдник втікає до приїзду поліції і йому не можуть вручити припис про заборону, наприклад, наближатись до помешкання жерти чи до самої жертви, зазначають правозахисниці.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

 - Проблему з домашнім насиллям треба вирішувати комплексно. На державному рівні. Але це повинні ініціювати органи місцевого самоврядування.

 

Тобто прописувати спеціальні програми, які б фінансувались з різних фондів чи навіть з державного бюджету. Це гроші на ті ж самі кризові центри, яких не вистачає, на підтримку жінок, які залишилися сам на сам проблемою домашнього насильства.

 

Бо ті притулки, що є – у них неможливо нормально прожити якийсь проміжок часу. Там, на жаль, немає умов, - резюмувала Ліана Диновська.

Йдеться про спеціальні притулки для жінок з дітьми, які вимушено покинули житло, втекли від чоловіка тирана. Але щоб потрапити до такого притулку, треба мати пакет документів, які жертва не завжди може з собою взяти, особливо при втечі. Тоді доводиться викликати поліцію і повертатись у квартиру чи будинок до кривдника і забирати паспорти та довідки.

І якби страшно не виглядала статистика та кожна окрема історія - надія на краще життя у постраждалої сторони є!

У цьому переконують правозахисниці й радять звертатись за допомогою у поліцію, або безпосередньо до них.

(097) 303 14 66 - номер для тих, хто постраждав від насильства і потребує допомоги. 

Повне інтерв’ю можна переглянути на сторінці Радіо Трек у Фейсбуці.

До слова, на Рівненщині стартує міжнародна акція «16 днів проти насильства». Просвітницькі проєкти реалізовують правоохоронці, соцпрацівники, психологи, митці та навіть студенти. Це будуть різні дні - і різні локації, кажуть наші співрозмовниці. 

Довідково:

ООН офіційно затвердив Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства проти жінок у 1999 році. Дату обрали невипадково – 25 листопада. Саме цього дня 1960 року жорстоко вбили сестер Мірабаль – політичних активісток у Домініканській республіці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень