Актуально: як мешканцям Рівненщини захиститися від кліщів

Поради медика

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За минулий рік у Рівненській області зареєстрували 62 випадки хвороби Лайма.

Найбільше випадків виявили у Рівному та на Сарненщині, повідомила заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Олена Гандзюк та дала декілька порад, як мешканцям Рівненщини вбереглися від кліщів під час відпочинку у теплі дні.

  • У першу чергу варто подбати про одяг. Він має бути максимально закритий та вберігати відкриті частини тіла.
  • Можна скористатися також спеціальними захистами від кліщів. Ними варто обробити відкриті ділянки тіла і таким чином захиститися від небезпечних комах.
  • Після повернення додому з прогулянки необхідно при гарному освітленні оглянути себе та дітей. Також треба перевірити свій одяг, інші речі та домашніх улюбленців.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

На тілі людини кліщ може триматися до 12 годин. Як правило, якщо ми не виявили кліща відразу, то пізніше це буде неважко зробити. Адже на місці укусу буде припухлість, – зауважила Олена Гандзюк.

Кліщі є розповсюджувачами понад 150 хвороб. Але найбільш актуальними є вірусний кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Що робити, якщо виявили кліща на шкірі? Поради МОЗ:

  1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.
  2. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.
  3. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.
  4. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.
  5. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.
  6. Ретельно вимийте руки з милом.
  7. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень