Чи відмовиться НБУ від фіксованого курсу гривні?

І що буде з курсом

 

Нацбанк поки не бачить підстав для відмови від фіксованого курсу гривні та переходу до гнучкого курсоутворення.

«Підстав для зміни курсового режиму наразі немає», — повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій в інтерв'ю «24 канал».

Втім, фіксований курс є найкращим лише за певних умов, коли всі інші режими створюють ще більше ризиків і, можливо, негативних побічних ефектів.

«Наразі фіксований курс все ще відіграє суттєву роль для стабілізації економіки, а передумови для того, щоб рухатися далі, поки не сформувалися», — зазначив Юрій Галетій.

За його словами, для НБУ до повномасштабної війни пріоритетом був режим плаваючого курсоутворення, тому в перспективі будуть намагатись до нього повернутись.

«Наша мета — забезпечити стійке зниження інфляції. А для цього важливо зберегти стійкість та керованість курсової динаміки. Тому навіть, коли ми зможемо перейти до більш гнучкого курсу, це не означатиме, що НБУ не буде контролювати ситуацію на валютному ринку», — додав чиновник.

Щодо подальшої стратегії, Гелетій зазначив, що НБУ буде дотримуватись меморандуму.  Вона й визначить послідовність кроків з лібералізації валютних обмежень, повернення до більш гнучкого курсового режиму та з рештою до інфляційного таргетування. 

Стратегію планують напрацювати вже до кінця червня.  І всі зміни  режимів будуть проводити поступово, без прив’язки до певних дат.

Джерело: «Мінфін»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень