Чи можна їздити в Польщі без Зеленої картки?

Який штраф передбачений за прострочення або відсутність страховки в Польщі? Які страховки може оформити українець, щоб їздити у Польщі? Скільки коштує Зелена картка?

Ні, українцям їздити без Зеленої картки у Польщі не можна.

Чи обовʼязкове страхування цивільноправової відповідальності автовласників у Польщі

Так. Страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів обовʼязкове в усіх країнах ЄС, зокрема в Польщі. Причому страховка має бути, навіть якщо автомобіль перебуває в ремонті чи стоїть в гаражі, і на ньому ніхто не їздить. Страхування має бути безперервним. Відповідно до польського законодавства, навіть 1 день прострочення страховки карається штрафом.

Який штраф передбачений за прострочення або відсутність страховки в Польщі

Якщо під час дорожньої перевірки виявлять, що у вас нема поліса, вам випишуть штраф. Його розмір для легкових автівок становить:

  • До 3 днів — 1200 злотих;
  • 4-14 днів — 3010 злотих.
  • Понад 14 днів — 6020 злотих.

Крім штрафу вам доведеться оплатити послуги евакуатора та перебування авто на штрафмайданчику. А якщо раптом спричините ДТП, не маючи страховки, будете змушені відшкодувати також ремонт автівки постраждалого та лікування потерпілих. І звісно, ремонтувати свій транспортний засіб власним коштом.

Які страховки може оформити українець, щоб їздити у Польщі

Є 2 види страховок цивільноправової відповідальності, які може оформити українець на транспортний засіб на українських номерах:

  1. Прикордонне страхування «ubezpieczenie graniczne».

Цю страховку можна оформити на кордоні. Але вона діє лише 30 днів. По закінченню терміну її дії доведеться оформити Зелену картку.

  1. Міжнародне страхування «Зелена картка».

Страховку можна оформити як перебуваючи ще в Україні, так і вже в Польщі. Наприклад, якщо ви тільки збираєтеся виїхати в Польщу, завчасно оформте поліс в Україні на сайті-агрегаторі, у відділенні страхової компанії чи у мобільному банкінгу. Якщо вирішили затриматися у Польщі надовше, а термін дії Зеленої картки закінчується, оформте нову онлайн за допомогою тих же українських сервісів онлайн-страхування.

А так звану польську автоцивілку «ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej» можна оформити на транспортний засіб на польських державних номерах. Цей вид страховки підійде, якщо ви купите автівку в Польщі або перереєструєте авто.

Чи діє в Польщі українська автоцивілка

Ні. З українським полісом автоцивілки в Польщі їздити не можна. Потрібно оформити міжнародну страховку Зелену картку.

Як придбати Зелену картку в Польщі

Не потрібно нікуди йти, адже оформити страховку можна просто зі свого смартфона. Для цього можна скористатися, наприклад, сайтом hotline.finance.

  1. Перейдіть у розділ «Зелена картка». Виберіть ваш транспортний засіб, необхідний початок дії поліса та строк перебування за кордоном.
  2. Виберіть страхову компанію.
  3. Введіть дані авто та виберіть поточне місцеперебування авто «за кордоном».
  4. Введіть ваші контакти, адресу, паспортні дані.
  5. Оплатіть карткою та отримайте готовий поліс на e-mail.
  6. Видрукуйте Зелену картку.

Скільки коштує Зелена картка

Ціни час від часу змінюються, проте для всіх страхових компаній однакові. На дату написання статті (березень 2023 року) тарифи для легкових авто такі:

  • 15 днів — 952 грн;
  • 1 місяць — 1516 грн;
  • 2 місяці — 2620 грн;
  • 3 місяці — 3600 грн;
  • 6 місяців — 6731 грн;
  • 1 рік — 8333 грн.

* - на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень