Чи можна використовувати людську сечу, як добриво? Відповідь вб’є наповал

Не всі городники про це знають

Усі ми полюбляємо натуральні добрива. А що може бути натуральнішим за людську сечу? Вона багата на поживні речовини для різних городніх рослин і фруктових дерев, включаючи азот, який синтезує амінокислоти, ферменти, білки й хлорофіл. Чи можна її ефективно використовувати як добриво, читайте далі. 

Що кажуть вчені про сечу? 

Швеція нещодавно проводила масштабну програму «вторинного» використання сечі.

Серед отриманих даних було встановлено, що сеча є «повним добривом» для сільського господарства, а також знижує вплив стічних вод, покращує рециркуляцію трьох основних поживних речовин, і при належній обробці гігієнічні ризики стають незначними.

Природа адаптувалася до використання сечі протягом багатьох століть, ще до того, як люди навчилися землеробству.

Відходи тварин містять поживні речовини, які необхідні рослинам, а рослини, своєю чергою, повертають нам ті поживні речовини, які потрібні нам.

Як збирати та вносити мочу у ґрунт? 

Свіжа сеча занадто шкідлива для рослин, тому її збирають у закриту місткість та чекають приблизно добу.

Чиста, концентрована сеча може спалити ваші рослини; перед застосуванням її потрібно розбавити водою.

Зазвичай ефективне розбавлення становить 1 частина сечі на 10 частин води. 

Рекомендується не перевищувати співвідношення 1:10, хоча згорання поживних речовин з сечею трапляється рідко, запах може бути неприємним, і солі швидко накопичуються при вищих концентраціях.

Полив молодих рослин слід починати з розведення 1:20-1:30, поступово підвищуючи концентрацію. Як і зазвичай, не удобрюйте проростаючу розсаду.

Відлякування шкідників та боротьба з бур'янами

Використання сечі може відлякати шкідників. Якщо вони відчують запах людської сечі, то не підходитимуть до ваших врожаїв.

Сеча також допомагає знищити бур'яни. У нерозбавленому стані людська сеча настільки насичена і сконцентрована азотом, що може швидко і легко спалити ці небажані трави.

А ще людська сеча може допомогти вилікувати рослини від грибкових заражень. Для цього потрібно розвести сечу водою на 50% і за допомогою пляшки з розпилювачем розпорошити її на уражені ділянки рослин.

Плюси й мінуси використання сечі

Плюси:

Ефективність. При правильному підході сеча працює так само добре, як хімічні добрива.

Економічність. Що може бути дешевше? Мабуть, нічого.

Доступність. Сеча як добриво завжди готова до негайного використання. Нема потреби шукати в магазинах. Завжди під рукою.

Безпечність для навколишнього середовища. Багато з нас хотіли б зберегти Землю. Хімічні добрива виробляються з нафтопродуктів, природного газу і вугілля.

Мінуси

Фактор відрази. Якщо ви відчуваєте відразу до цього методу, можливо, варто віддати перевагу хімічним добривам.

Зміст солей. Людська сеча містить різні солі. Залежно від дієти, ваша сеча може містити до 2,2% солей, оскільки людська нирка не може концентрувати понад 2,2%. У середньому вміст солей становитиме приблизно 30 г/л.

Інфекції та паразити. Гігієнічні ризики незначні, але якщо у вас є інфекції нирок або сечостатевих шляхів, ваша сеча буде містити бактерії, які можуть інфікувати інших. Заразитися через рослину чи плоди абсолютно неможливо.

Запах. Сеча дійсно має характерний, неприємний запах. Якщо ви розбавите її належним чином (1:10-1:20), проблем із запахом не повинно виникнути.

Невизначеність характеристик. Внесення добрив з сечі не є точною наукою. Точні рівні поживних речовин і концентрації не можуть бути адекватно визначені без відповідного обладнання.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень