Чи можуть мобілізувати студента, який перебуває в академічній відпустці?

Юристи дали відповідь

Юристи розповіли, чи можуть під час мобілізації в Україні призвати в армію студентів під час академічної відпустки. Про це йдеться на порталі b2bconsult.ua

Там зазначили, що список осіб, які не підлягають мобілізації, наведено у ст. 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Згідно з нею, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Академічна відпустка – це форма реалізації права здобувачів фахової передвищої та вищої освіти на перерву у навчанні, яка надається у зв’язку з виникненням обставин, які унеможливлюють виконання освітньо-професійної, освітньої чи наукової програми.

На неї мають право особи, які навчаються на денній та заочній формі навчання:

  • у закладах фахової передвищої освіти та здобувають освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра;
  • у закладах вищої освіти та здобувають ступінь молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора наук.

Академічна відпустка може бути надана у зв’язку:

  • стан здоров’я;
  • призов на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї;
  • сімейні обставини;
  • вагітність та пологи;
  • догляд за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку;
  • участь у програмах академічної мобільності;
  • інші обставини, що мають безпосереднє відношення до студента, належним чином обґрунтовані й мають документальне підтвердження.

Студент має право один раз отримати академічну відпустку під час навчання на бакалавраті й один раз – під час навчання в магістратурі.

У разі повернення з академічної відпустки здобувач освіти повинен не пізніше двох тижнів до початку навчального семестру подати заяву про повернення на навчання. Якщо студент не розпочав навчання після завершення академічної відпустки – його відраховують.

Оскільки академвідпустка не є відрахуванням, то особа продовжує залишатися студентом, щодо неї діють норми статті 23 ЗУ «Про мобілізацію», а отже - не підлягає мобілізації.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень