Чи будуть археологічні розкопки на місці базару у Рівному (ФОТО)

Адже тут планують звести багатоповерхівки

Вдалині - перші багатоповерхівки на місці речового ринку (фото з Фейсбук-сторінки Миколи Бендюка)

Питання забудови вулиці Замкової у Рівному порушив у Фейсбуці краєзнавець Микола Бендюк.

Зокрема, він поцікавився, чи планує забудовник проведення археологічних досліджень у цьому місці.

 

Краєзнавець також зауважив, що коли тут зводили попередні будинки, то розкопок не проводили. Але це можна списати на те, що на їхньому місці до 19 століття розташовувалося озеро. А тепер забудовуватимуть місце, де був базар і не лише в радянський час.

«Для розкопок треба історико-архітектурний опорний план», - культура

У міському управлінні культури пояснили, що такі питання - не їхня компетенція. Говорить начальник управління Наталія Лозовська:

Міське управління культури не є повноважним органом в охороні культурної спадщини. Це повноваження управління культури облдержадміністрації. 

 

Втім, знаю, що у місті нема історико-архітектурного опорного плану, не виведено історичних ареалів. А краєзнавці сперечаються, що саме і де було на місці речового ринку, тому важко сказати, чи потрібні там археологічні дослідження. 

 

Речовий ринок на вулиці Замковій був не тільки в радянські часи, а й до того (фото з "Рівне вечірнє")

Схожу думку висловила і начальник обласного управління культури Любов Романюк:

Рівне не виготовило і не затвердило в установленому порядку генеральний план, в тому числі історико-архітектурний опорний план. Хоча Рівне є містом історичного значення і така процедура для нього обовʼязкова.

 

Історико-архітектурний опорний план повинен передбачати зони історичного ареалу, межі забудови, висотність та інші містобудівні вимоги.

 

Тоді, якщо забудова запланована в зоні історичного ареалу, зобов'язані перед початком будівництва провести археологічні розкопки. 

 

У цьому місці (колишній речовий ринок) історичний ареал не затверджений. Може й був там колись у давніші часи ринок і, можливо, можна знайти на його місці щось цікаве. Але для цього треба історико-архітектурний опорний план. 

«План - не обов'язковий. Археологічні дослідження передбачені й так», - архітектура

Начальник відділу планування та урбаністики міського управління архітектури Андрій Шевчук пояснив Радіо Трек:

У 2016 році місто розпочало розробку історико-архітектурного опорного плану. Але через невиконання умов договору розробником у 2019 році договір був розірваний.

 

І до 2021 року тривали судові процеси з цього приводу, які завершилися на користь управління.

 

Але потім змінився закон. І тепер такий історико-опорний план має розроблятися при розробці нового генплану міста.

 

А розробити новий генплан заплановано на 2025-2026 роки.

Вдалині - перші багатоповерхівки на місці речового ринку (фото з Фейсбук-сторінки Миколи Бендюка)

Але, за словами Андрія Шевчука, щоб проводити археологічні дослідження, найперше потрібно мати не історико-архітектурний план.

Найперше, щодо пам’ятки має бути ухвалено рішення, що це об’єкт культурної спадщини. А також розроблена облікова, науково-проектна документація, яка фіксує цінні характеристики, його місце розташування, обмеження тощо.

 

Щодо ділянки, де був речовий ринок, то, пояснюють в управлінні архітектури,

проведення археологічних досліджень тут передбачено детальним планом територій (ДПТ), який розробили у 2018 році.

 

Адже проєкт ДПТ надавали органу охорони культурної спадщини Рівненщини (управлінню культури ОДА). Але матеріалів про місця розміщення меж об’єктів культурної спадщини тут управлінню містобудування не передавали.

Хто має контролювати проведення розкопок?

У міському управлінні архітектури кажуть, що це - не їхні повноваження. Говорить Андрій Шевчук:

У 2020 році наше управління надало містобудівні умови і обмеження на будівництво на одній з земельних ділянок в межах цього ДПТ. І в них зафіксовано необхідність дотримання вимог детального плану, генплану міста.

 

Яким чином проєкт на забудову тієї ділянки враховує вимоги законодавства щодо охорони об’єктів культурної спадщини, чи проводилися, чи будуть проводитися археологічні дослідження - нам не відомо.

 

Також невідомо те, чи узгоджувався проєкт будівництва з органом охорони культурної спадщини. Адже закон не передбачає погоджувати з нами такий проєкт, і ми не є органом, що контролює такі питання.

 

Так виглядає місце після знесення речового ринку (фото з Фейсбук-сторінки Миколи Бендюка)

Своєю чергою в обласному управлінні культури заперечують: 

Той орган, який видає містобудівні умови і обмеження, у Рівному це управління архітектури, і повинен контролювати виконання своїх же містобудівних умов і обмежень.

 

Якщо зазначено, що там була умова проведення археологічної експертизи, то вони зобов'язані це перевірити і контролювати. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень