Приватний дитсадок у Рівному: за благими намірами – бажання задешево отримати землю?

Міська рада Рівного має намір продати старі приміщення у непринадному районі міста під приватний дитсадок. Хоча вже має негативний досвід продажу приміщень з таким цільовим призначенням

Йдеться про чотири приміщення колишньої школи №14 (на фото вгорі) на вулиці Залізничній, 34, у районі Басів Кут. Серед них - котельня, майстерні та двоповерховий спортзал.

Загалом ці приміщення займають ділянку у понад 11 соток. Але, зрозуміло, що біля них, як зазвичай біля шкіл, – чимало вільної землі: орієнтовно 60 соток.

Після того, як було збудоване у 2011 році нове приміщення школи №14, старе ніяк не використовували. Але воно перебувало на балансі міського управління освіти. І його навіть стерегли два сторожі. Втім, це не завадило місцевим чи немісцевим злодіям повиносити з нього все, що можна було: дошки для підлоги, радіатори опалення тощо.

Останній удар по цьому приміщенню був нанесений 9 грудня торік. Тоді у ньому виникла пожежа. Нібито загорілося сміття.

Ця пожежа видалася багатьом доволі підозрілою, особливо зважаючи на те, що міська рада Рівного запланувала це приміщення продати з аукціону для створення у ньому приватного дитсадка. Рішення з цього приводу досі не прийнято. Адже у багатьох воно викликає запитання.

Говорить заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська:

Є старе приміщення, заросле кущами. Але це – тихе хороше місце, біля якого багато землі. Землі придатної, щоб збудувати на ній кілька садиб, чи навіть 5-6-поверхівку.

 

Що ж до приватного дитсадка, то це було б добре, теоретично, але саме місце, щоб діставатися туди – незручне.

 

До того ж, треба розуміти, скільки коштують приватні дитсадки. У Києві, приміром, за відвідування дитиною такого дитсадка потрібно на місяць віддавати до 10-12 тисяч гривень.

За словами Кульчинської, збудувати новий дитсадок – дуже дорого. В інших містах дитсадок на 120 місць обходиться у понад 18 мільйонів гривень. Відповідно, навіть якщо його таки збудують, інвестор захоче повернути вкладені гроші.

Тож плата за відвідування дитсадка може сягати 5-6 тисяч гривень на місяць.

Чи знайдуться охочі платити такі суми у Рівному? Мешканці Басового Кута сюди не підуть, бо мають дитсадок при новій школі №14. Ті, хто заможний у Рівному, віддають своїх дітей у невеликий дитсадок №22.

Окрім цього, Кульчинська каже:

Для того, щоб продати ці будівлі з аукціону, мають оцінити це майно. У тому стані, в якому воно є, та ще й згоріле, це будуть «копійки», бо оцінюватимуть лише саму стару нерухомість.

 

Потім, якщо ти є власником нерухомості, ти автоматично претендуєш на землю. Тобі не мають права відмовити, бо в тебе є на ділянці нерухомість.

 

Ти купуєш всю цю землю і через років два, коли все заспокоїться і поміняються депутати, ніякого дитсадка там не буде. Там буде те, що схоче той, хто знає, як його купити.

На думку Галини Кульчинської, щоб місто не зазнало втрат, краще ділянку виділити окремо, і продати, як вільну, з аукціону.

Це буде значно дорожче, ніж продавати землю власнику приміщення на ній.

Або, якщо вже, справді, продавати приміщення під приватний дитсадок, то потрібно бачити проект дитсадка, знати, на скільки місць він буде розрахований, укласти якусь інвестиційну угоду.

До речі, якщо згадати, то у влади Рівного вже був досвід продажу приміщення під приватний дитсадок. Це приміщення колишнього довгобуду дитсадка на вулиці Коновальця (на фото внизу).

Його у 2007 році викупив Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені Степана Дем’янчука. І керівництво закладу обіцяло дитсадок у 2014 році відкрити.

Однак цим планам не судилося збутися. Як розповів Радіо Трек ректор МЕГУ Анатолій Дем’янчук, через нестачу коштів їм не вдалося завершити ремонт у приміщенні. Тож влада Рівного торік у жовтні через суди повернула це приміщення у власність громади. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Теги: дитсадок
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень