Черга на компенсацію: як отримати гроші за пошкоджене через війну авто 

У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт 

Власників пошкоджених або знищений війною автомобілів записуватимуть у чергу на відшкодування збитків. Відповідний законопроєкт №11147 зареєструвати на сайті Верховної Ради. 

На сьогодні є програма відшкодування для власників знищених або пошкоджених квартир і будинків. Але подібної програми не існує для тих, хто втратив автомобіль. При цьому окупанти знищили і пошкодили десятки тисяч автомобілів, які для багатьох сімей були засобом для існування. При цьому автомобілі втратили як фізичні, так і юридичні особи. 

Законопроєкт визначає осіб, які  мають право на компенсацію, порядок подання заяв, утворення комісій (вони розглядатимуть заяви на компенсацію), утворення черги на компенсацію, визначення пільгових категорій тощо.

У першу чергу серед пільговиків  учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, всі мобілізовані, багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю І та ІІ груп. Вони матимуть змогу отримати компенсацію за один автомобіль. Компенсація за інші ТЗ – у порядку загальної черги.

Передбачається, що заяву на компенсацію можна буде подати під час війни та протягом трьох років з моменту її закінчення.

Наразі законопроєкт №11147 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань економічного розвитку. Комітет повинен зробити свій висновок по цьому документу. Думаємо, народні депутати ухвалять цей законопроєкт.

Нагадаємо, раніше йшлося про те, що власників пошкоджених та знищених автомобілів зможуть отримати компенсацію коштом «країни-агресора» та «відповідних фондів на відновлення України», у тому числі міжнародної безповоротної фінансової допомоги. Порядок виплати грошових компенсацій має встановити Кабінет Міністрів. У Верховній Раді у лютому 2024 року зареєстрували відповідний законопроєкт №11001. Якщо народні депутати його затвердять, то у Цивільному кодексі України з'явиться нова норма щодо забезпечення гарантування права постраждалих громадян на отримання компенсації за пошкоджені та знищені ТЗ внаслідок вторгнення в Україну російських окупаційних військ.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень