Через будинок у Рівному, де «проповідував» Петлюра, виник скандал — ЗМІ (6 ФОТО)

У соціальних мережах

На фото початку ХХ століття (ліворуч) видно, що будинок стоїть фактично на воді

Старий двоповерховий будинок, що на розі вулиць Соборної та Петлюри у Рівному, хочуть реконструювати.

Рівнянка Алла Удовиченко, яка володіє нерухомістю у цьому домі, розробила проєкт реконструкції, яким передбачено добудувати ще один поверх, облаштувавши на ньому дві квартири. Про це пише «РВ».

Так ця будівля виглядала у 2004-му році. Джерело - rivne.org.

Будівля історична для Рівного — кажуть, саме зі сходів цього будинку голова Української Народної Республіки Симон Петлюра звертався до народу.

Зважаючи на історичну цінність будівлі, обговорення майбутніх робіт було винесено на засідання архітектурно-містобудівної ради.

Без схвалення архітекторів неможливо розробити документацію і почати будівельні роботи.

[media=159915]

Рада архітекторів не заперечувала проти надбудови мансарди.

Фото - Рівне вечірнє

Лише не схвалила запропонований дизайн та колір. Тож рада архітекторів відправила проєкт реконструкції на доопрацювання.

— Цей будинок нам відомий з фотографій, які збереглися з часів Російської імперії. На першому поверсі там колись було відоме фотоательє Гальперіна. З погляду стилістики — це цікавий зразок маломістечкової забудови. На фасаді будинку є вітрина, колись був гарний декор вікон, а на рівні другого поверху — вишуканої форми еркер. У 30-х роках під час реконструкції еркер прибрали, залишили балкон.

 

У радянський час цей будинок знову перебудували, прибрали балкон, а на його місце помістили герб шашково-шахового клубу, що там розташовувався. Всі ці елементи потрібно зберегти. Думаю, разом із надбудовою мансардного поверху це реально втілити. Адже технічна можливість там є, фундамент будинку має витримати. Якщо ні, то можна залучити різні засоби, наприклад, монолітний пояс, щоб скріпити цей будинок.

 

Можливо, зміцнити елементи перекриття та фундаменту, — цитує представницю архітектурної ради Ольгу Михайлишину видання «РВ».

Після поширення цієї публікації у соціальних мережах думки рівнян роздлились.

Фото Сергія Ковальчука

Одні вважають, що будівля й справді має не надто привабливий вигляд, інші – очевидно висловлювали побоювання, що на місці двоповерхового будинку з’явиться багатоповерхівка, або який новий бізнес-центр.

Джерело - svitua.org

Днями ситуацію, у Фейсбуці, прокоментував архітектор Сергій Ковальчук. Його пост подаємо нижче.
Допоки ж виділимо його головну думку:

«Проєкт не бачив, але засуджую»?

 

Тут розгораються срачі в мережі про надбудову мансарди з двома квартирами над будинком в центрі Рівного по Соборній, 106. Найцікавіше, що журналісти у своїх матеріалах не показують сам проєкт, який презентував архітектор Тарас Шумейко на містобудівній раді, але обиватель в мережі активно, мабуть, читаючи лише заголовок, всіх і вся уже поливає ...

 

А я пригадав чудово підбірку Alexander Shutyuck якісних прикладів, як поєднують «старе і нове» в історичних містах Євпропи, чітко, контрастно виділяючи те, що дійсно автентичне і має цінність історичну, а що нове і споруджено в наш час…

До речі про це писала інші місцева журналістка Світлана Калько у статті:

«Історичний будинок Гальперіних у Рівному хочуть реконструювати. Що буде?».

Тут також можна прочитати дещо з історії цієї будівлі.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень