Через брак грошей в Україні можуть підняти пенсійний вік

А крім того, є суттєвий брак кадрів 

Україні бракує грошей для пенсійних виплат. Міжнародні партнери вбачають вихід із ситуації - у збільшенні пенсійного віку. 

Більшість українців (62,6%) отримують пенсію, нижчу за середню. На сьогодні після індексацій і підвищень середній розмір пенсії становить 5,8 тис. грн.

При цьому чимало українців, з достатнім стажем і хорошою зарплатою однаково отримують менше ніж середній розмір пенсії -   4,2 тис. грн, а це лише 27,2% від їхнього місячного заробітку. 

Відповідно до міжнародних норм, коефіцієнт заміщення зарплати пенсією має бути не менше за 40%. І це при тому, що, наприклад, у наших сусідів із ЄС зарплати значно вищі за українські, а ціни що далі, то менше відрізняються. Отже, більшість українських пенсіонерів приречені на жалюгідну старість.

Міжнародні експерти з Організації економічного співробітництва та розвитку, яка об'єднує 37 країн називають такі складові підвищення пенсій в Україні:

  • продовження стажу трудового життя;
  • скорочення тіньової зайнятості;
  • збільшення ЄСВ (єдиного соціального внеску);
  • зменшення пільг.

Причому одним пунктом обійтись не вийде, треба втілювати всі. І всі вони вкрай болючі для суспільства. Але їх треба втілювати негайно, бо інакше після війни ситуація зайде у глухий кут, і платити навіть мінімальні пенсії не буде чим.

Зараз через військовий стан завдяки великій кількості військових та доволі високих зарплат у ЗСУ, армія сплачує до Пенсійного фонду чималі суми. Після закінчення війни, коли армію скоротять, а колишні бійці зустрінуться віч-на-віч із низькими зарплатами, ПФУ отримуватиме значно менші внески.

Один із можливих шляхів – підвищення мінімального страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Фактично це вже відбувається. В Україні щороку зростає вимога до страхового стажу. Цьогоріч вона становить 31 рік, з наступного року буде вже 32, і так вона зростатиме до 35 років.

Фактично на сьогодні в нашій країні найнижчий пенсійний вік серед усіх європейських країн. У Європі мінімальний пенсійний вік чоловіків 62 роки, у Франції. У інших країнах він вище. 

На жаль, українські пенсіонери на заслуженому відпочинку живуть не довго. Чоловіки в середньому 10 років, жінки доживають до 74,4 року в середньому. 

Отже, якщо ще підвищити пенсійний вік, то українські чоловіки просто не будуть доживати до пенсії. Та й жінки будуть тішитися заслуженим відпочинком зовсім недовго.

Але тоді навантаження на Пенсійний фонд стане значно меншим, і тим, хто дожив, грошей для пенсії вистачить.

 

Джерело: today.ua з посиланням на OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень