Частина Рівненщини ризикує цьогоріч лишитися без врожаю плодових дерев

Через шкідників

На Рівненщині розпочали боротьбу з американським білим метеликом. Раніше ми вже писали, що у Гощі через цього шкідника навіть запровадили карантин.

Нині популяції цього шкідника спостерігаються на території Гощанського району - Бугринської та Бабинської ОТГ, вздовж траси на Сарни.

Ця комаха відрізняється високою всеїдністю і плодючістю. Вони можуть завдавати великої шкоди сільському господарству, адже у раціоні метелика понад 200 видів різних культур – персик, абрикос, горіх, яблуня, вишня, черешня, слива, груша тощо.

В області цей шкідник з’явився у 2017 році. Найімовірніше, до нас він попав з Півдня через транспортні засоби, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Зважаючи на кліматичні зміни, у нас в області склалися сприятливі умови для їх розмноження, - розповіли фітосанітари Рівненщини під час наради під керівництвом в.о. голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка.

Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах й утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною.

У результаті знижується врожайність плодових культур або ж дерева повністю гинуть.

Важливо, що перше покоління метеликів не представляє собою такої загрози, як друге, адже відкладає значно менше яєць. Тому найефективнішим способом є ліквідація метеликів у першому поколінні.

Саме тому фітосанітари області закликають мешканців бути уважними і в разі виявлення популяції цього шкідника відразу звернутися до обласного управління Держпродспоживслужби:

м. Рівне, вул. Гагаріна, 39, або телефонувати за номером: (0362) 466 167.

Додамо, що на територіях, де виявили шкідників, встановлюють карантин. Там працівники Держпродспоживслужби проводять фітосанітарні заходи на виявлення, локалізацію та ліквідацію американського метелика. Ефективними є механічний та біологічний способи. Необхідно зрізати гніздо шкідника на дереві і обробити його біопрепаратами.

За результатами наради органам місцевого самоврядування та ОТГ рекомендуватимуть прийняти відповідні програми, кошти яких можна буде використовувати для ліквідації шкідника.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень