Церковний конфлікт у селі на Рівненщині розв’язуватимуть правоохоронці

Нині триває перевірка документів про перехід до ПЦУ

Cкріни з відео rivne_1283
Cкріни з відео rivne_1283

Конфлікти навколо Свято-Іоанно Богословської церкви у селі Заболоття Вараського району тривають не один рік.

Після того, як Україна отримала томос про автокефалію Православної церкви України, більша частина громади села вирішила перейти до ПЦУ. Таке рішення ухвалили на загальносільських зборах. Про це РАДІО ТРЕК розповів секретар Вараської міської ради Геннадій Дерев'янчук.

Згідно з документами храм належить ПЦУ. Втім, представники Української православної церкви Московського патріархату так і не дали провести першу службу.

Прихильники УПЦ МП переконані, що підписи громади на перехід до Православної церкви України були сфальсифіковані. А храм має належати УПЦ МП, бо вони його збудували. Хоча, за словами Геннадія  Дерев'янчука, церква була збудована  коштами усіх мешканців села. 

Перемовини щодо церкви ведуться з 2019 року. Аби врегулювати конфлікт, представникам обох конфесій пропонували проводити служби в одному приміщенні, однак ті відмовилися, – розповів Геннадій  Дерев'янчук.

Він також розповів, що цього року на Великдень прихильники ПЦУ хотіли освятили паски на території храму. Втім, представники УПЦ МП зачинили загорожу та не пустили їх на територію церкви.

Люди стали біля дороги та приїхав священник ПЦУ, провів службу та освятив паски не на території храму, а обабіч дороги, – повідомив секретар міськради.   

За його словами, навколо церкви й раніше були конфлікти, однак такого масштабного, як у понеділок, 10 травня, досі не виникало.

Нині Свято-Іоанно Богословська церква опечатана. Правоохоронці проводять дослідження щодо того, як саме відбувалося голосування за перехід до ПЦУ. Досліджують також документи про перехід до ПЦУ та виписки у державному реєстрі.

Поки ж правоохоронці приймають рішення щодо подальшої долі хмару, служби у ньому проводити не будуть.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень