Бюджет на освіту урізали. З яких джерел фінансуватимуть зарплату вчителів наступного року

Міністр фінансів запевняє, без грошей освітян не залишать

Передбачена на наступний рік освітня субвенція, коштом якої виплачується заробітна плата вчителям, буде на 10% меншою, ніж у 2022 році. Її скорочення компенсують з залишків субвенції, що накопичилися у попередні періоди.

Щодо освітньої субвенції, на яку зазвичай припадає левова частка видатків на галузь, розумію, що питання украй чутливе, бо стосується кожного педагогічного працівника. Якщо спрощено ‒ це ресурс для їхньої зарплатні.

 

Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні, – каже заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

За його словами, досвід попередніх років свідчить, що повністю субвенцію ніколи не використовують. Частина зажди залишається на рахунках.

Ні, гроші не розкрадаються і не зникають деінде. Річ у тім, що формула освітньої субвенції передбачає стимулювання якісної мережі шкільних закладів. Сформувавши таке якісне й оптимізоване освітнє середовище, деякі громади можуть заощаджувати частину наданих державою грошей і накопичують перехідні залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази, – каже заступник міністра фінансів.

За його словами, за звичайних обставин Міністерство фінансів ставиться до цього з розумінням й підтримує відповідні ініціативи. Але в умовах війни не можна дозволити, щоб в країні 5-6 млрд грн щороку лежали без руху на рахунках місцевих бюджетів.

Хочемо, щоб ці кошти працювали передовсім у сфері освіти. Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда, – сказав Єрмоличев.

Також він зауважив, що надходження до бюджету, які зараз отримує держава, дають можливість закрити лише питання безпеки та оборони. Інші видатки фінансуватимуться коштом допомоги міжнародних партнерів.

Джерело: Урядовий портал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень