Бургери, картопля-фрі і печиво: чим харчуються школярі під час карантину (ФОТО)

І чи можуть якось на це вплинути їхні батьки

Запаковане печиво, сендвічі з сиром, бургери, сік і чорні шматки обвітрених бананів — після святкових фото з Дня знань батьки почали публікувати у соцмережах дописи про сніданки учнів початкової школи.

Через карантин у навчальних закладах тимчасово відмовилися від звичного гарячого харчування. Про те, чим у школах нині годують дітей і наскільки це корисно розповідає hromadske.

Про зміни у шкільному меню в МОЗі повідомили лише наприкінці серпня. У постанові Міністерства вказувалося, що всі школи мають відмовитися від харчування за типом «шведського столу», а натомість давати учням фасовану продукцію. 

Батьки почали бити на сполох — їжа, яку отримували діти на сніданок, була сумнівної якості. Вони публікували фото неапетитних сендвічів і бургерів із чорною картоплею-фрі, зіпсованих бананів, упакованого печива з соком та бутербродів із ковбасою.

Жителька Івано-Франківської області Ольга розповідає, що її донька-другокласниця минулого тижня взагалі не отримувала шкільних сніданків.

Через те, що карантин і в їдальні мало місця, нам сказали давати їжу з собою. Це було дуже незручно, потрібно було думати, що приготувати, і щоб воно ще й не зіпсувалося, — каже Ольга.

Жінка щодня готувала щось нове: сирники, млинці, бутерброди та чай вона складала у спеціальний ланч-бокс.

З вівторка у школі відновили харчування і її донька вже снідала в їдальні. Каже, їла борщ і піцу, а ще на вибір були гречка та макарони.

Це краще, ніж було, але все ж таки хотілося б більше овочів і фруктів. І щоб замість піци було щось корисніше, - зауважила матір другокласниці.

Фото ілюстративне. Здебільшого саме такі піци продаються у школах

Син Ірини, Марк, навчається у 3-му класі сумської школи. Через те, що в школі не вистачає класів на всіх учнів, його уроки починаються об 11:50.

У їдальні дітям дають печиво і сік. Буває також булка з соком.

Я не переймаюся, що це вплине на здоров’я дітей. Мені здається, що батьки однаково або проситимуть дитину не їсти в школі, або даватимуть їжу з дому. Але це - ненормально, якщо дитина до вечора сидітиме лише на печиві та соку. Дітей потрібно годувати чимось кориснішим, ніж просто цукром, - каже Ірина.

Щодо користі таких сніданків...

Юлія Трофимова, мама третьокласниці Влади, — сімейна та дитяча лікарка-дієтолог. Щодня її донька снідає бургерами в одній із київських шкіл:

Сказати, що я обурена таким меню — це нічого не сказати. Це їжа, позбавлена різноманітності, а такий набір інгредієнтів — велике навантаження на підшлункову залозу.

 

Булка з білого борошна у поєднанні з м’ясом важко перетравлюються. Через це в дітей може з’являтися важкість у шлунку. Так, вони із задоволенням їстимуть бургери і будуть ситі такою їжею, але питання в її якості та наслідках.

Перед початком уроків Влада снідає вдома. В школу Юлія дає доньці літр води, горішки, фрукти, пастилу і хлібці. Те саме вона радить робити й іншим батькам - як доповнення до шкільного сніданку. А от від бутербродів з ковбасою та продуктів, які швидко псуються, закликає взагалі відмовитися.

Тим батькам, у яких діти отримують в школі печиво та сік, дієтологиня радить обов’язково готувати сніданок удома.

За словами Юлії, місяць харчування бургерами, хоч би якої вони були якості, може призвести до того, що в дітей з'явиться додаткова вага та виникнуть проблеми зі здоров’ям, які не одразу будуть помітні.

Також потрібно особливо ретельно стежити і за водним балансом в організмі дитини. Його порушення може призвести до згущення крові та проблем із підшлунковою залозою. У такому випадку дитина може стати дратівливою і погано запам’ятовуватиме матеріал.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень