«Будуть тотальні затримання». Юрист прокоментував новий законопроєкт про мобілізацію

За його словами, цим законом планують «вбити двох зайців»

В Україні нещодавно зареєстрували законопроєкт, який передбачає мобілізацію на ротаційній основі до 30% від особового складу правоохоронців.

Якщо він вступить у дію, то це може спричинити хвилю поліцейського свавілля та тотального затримання ухилянтів, вважає адвокат Роман Сімутін.

Як це вплине на процес мобілізації? 

 

- Тиждень тому зареєстрували законопроєкт №10209, яким передбачили можливість мобілізації на ротаційній основі до 30% від особового складу правоохоронців.

 

Тобто із 160 000 силовиків мобілізують майже 50 000, - говорить юрист.

За словами адвоката, рішення про ротацію прийматимуть спільно з Генштабом та правоохоронним органом. Тобто від керівника підрозділу, відділу, главку буде залежати хто з його підлеглих поїде на ротацію. А критеріями відбору, щоб залишитися, будуть лояльність, виконання показників та вказівок, вважає адвокат.

- Будеш варнякати, що потрібно керуватися законом, а не вказівками - підеш на ротацію.

 

Не даватимеш робочих показників, наприклад, щодо кількості адмінпротоколів і штрафів - підеш на ротацію.

 

Ігноруєш вказівки щодо затримання ухилянтів - займеш їхнє місце у війську. Але найгіршим може бути те, що почнеться вал замовних справ, - заявляє Сімутін.

Відповідний законопроєкт він пояснив двома причинами. Перша - у такий спосіб будуть тиснути на правоохоронців, аби вони давали показники та виконували протиправні вказівки.

Друга причина - планують цим законом «вбити двох зайців». Зокрема, виконати запит громадян про відправку на фронт поліцейських, а також залишити на службі тих, хто буде беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

- Незалежно від фінального сценарію - це матиме негативні наслідки для суспільства. Адже поліціянтам доведеться доводити свою ефективність та незамінність перед начальством.

 

І якщо протоколи за пиятику та штрафи й зараз клепають без дотримання процедур, то потім це явищем стане масовим, - говорить Сімутін.

Також зазначає, що якщо поліціянти зараз намагаються дистанціюватися від затримань так званих ухилянтів, розуміючи незаконність своїх дій, то невдовзі це знову зробиться системним явищем.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень