Буде диво: Що станеться після повернення головного хреста на Софійський собор

Вже більш ніж пів року

Софійський собор у Києві вже більш ніж пів року без центрального хреста. Його зняли на реставрацію, але скоро мають повернути на місце.

Загалом навколо хрестів Софійського собору є дуже багато містики. Все почалося за 40 днів по початку війни, коли під час сильного буревію впав один з них.

Головний реставратор Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко розповів:

- Багато українців побачили у цьому недобрий знак, а вже за 40 днів Росія пішла війною на Україну. Хоча насправді хрест впав через корозію у кріплені.

Вадим Кириленко -- праворуч

Він додав, що хрест, який став «недобрим знаком» перед початком війни, відновили за кошти мецената.

Ба більше, він дав кошти на відновлення інших п’яти хрестів собору. Далі реставратори взялися за центральний або головний хрест собору, бо як виявилося, він теж був аварійним. 

- Щоб дістатися до центрального хреста та провести обстеження, ми використали єдиний в Україні кран за допомогою якого можна піднятися на висоту у 62 метри.

 

Каркас хреста був «новим», а от його облачення (чеканка) виявилися старими, а також мали сліди повторного використання.

 

Були помічені отвори від попередніх кріплень. Усі ці факти вказували, що у 70-х роках повну реставрацію хреста не проводили, а каркас за роки експлуатації значно постраждав від корозії.

 

Тож було ухвалено рішення демонтувати хрест для реставрації, що ми і зробили 30 грудня 2023 року.

Незабаром хрест освятять та встановлять на центральне місце.

Після цього, ймовірно, може статися диво...

- Коли ми встановлювали відновлені хрести, то кожного разу щось знакове відбувалося. Наприклад, коли ми встановили хрест, який впав за 40 днів до початку війни, то на наступний день наші воїни звільнили Херсон.

 

А коли встановили п’ять відреставрованих хрестів – отримали підтвердження про військову допомогу Україні від західних партнерів.

 

Тому, всі з нетерпінням чекають, що ж станеться після того, як встановимо центральний хрест собору, – зауважив Вадим Кириленко.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень