Боржників тільки більшає: чи реально взагалі не повертати мікрокредит

Треба домовлятися, бо суд не вигідний нікому

Щомісяця в Україні на мікрокредит погоджується близько 650 тисяч нових клієнтів. Втім платіжна дисципліна у багатьох кульгає.

Ще кілька років тому посилили вимоги закону: тепер мікрофінансові організації не мають права погрожувати, дзвонити десятки разів на день, шукати знайомих боржника у соцмережах тощо. За будь-яке порушення Національний банк може оштрафувати чи навіть закрити (відкликати ліцензію) компанію.

При цьому якщо одиничну скаргу можуть проігнорувати, то систематичне нарікання на установу яка тисне на клієнта однозначно викличе реакцію регулятора.

Мікрофінансовим організаціям заборонено:

  • шантажувати й погрожувати;
  • повідомляти про борг родичам (третім особам);
  • дзвонити частіше, ніж двічі на день,
  • дзвонити раніше 9 ранку та пізніше 20.00.

Найчастіше МФО порушують вимоги про заборону повідомляти про борг знайомим та родичам боржника. Однак таке порушення потрібно довести: записуйте дзвінки від колекторів, зберігайте листування, робіть скриншоти повідомлень. У разі погроз можна звертатися не лише до Нацбанку, а й до поліції.

Скаргу до НБУ можна надіслати на пошту nbu@bank.gov.ua або за адресою: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ-8, 01601; зателефонувати до контакт-центру

0 800 505 240.

У будь-якому разі кредити доведеться повертати. До суду мікрофінансові організації звертаються не часто.

Треба пам'ятати: якщо взяли гроші борг і погодилися на такі відсоткові ставки, взяли на себе зобов'язання та маєте їх виконати. Якщо ситуація змінилася, і ви не маєте можливості виплатити кредит, з фінансовою установою треба домовлятися.

Можна домовитися про сплату тіла кредиту й відсотків за місяць. Суд невигідний ні клієнту, ні кредитору. Він може затягтись на роки. Компанії вигідніше одразу отримати гроші, навіть якщо йдеться не про повну комісію, - пояснюють експерти.

При цьому, якщо на вас уже подали до суду, вам доведеться писати заяву про відкликання, або ж наймати представника та захищати свої права у суді. При цьому за рішенням суду сума ймовірніше буде більшою, ніж та, про яку можна домовитися з кредитором. Після суду відбувається відкриття виконавчого провадження, а це тягне за собою арешт рахунків та інші неприємності.

 Якщо ж МФО не звернулася до суду, а отримала виконавчий припис у нотаріуса, його можна скасувати у суді. Судова практика підтверджує: такі приписи щодо мікрокредитів незаконні.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень