Блокування карток, штрафи або в'язниця: які обмеження чекають ухилянтів від мобілізації?

Про це йдеться у новому законопроєкті

В законопроєкті про посилення мобілізації в Україні передбачено низку заходів, які можуть бути застосовані до українців за відмову з'явитися до ТЦК.

Зокрема, в документі зазначається, що до громадян, які «порушили законодавство», можуть бути застосовані так звані «тимчасові заходи». Ухилянтів почнуть вносити до Єдиного реєстру боржників. Також до них застосують низку обмежень.

Йдеться про: 

  • Заборону на виїзд за кордон: незрозуміло, чи тільки на період війни, або й після її закінчення.
  • Заборону на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном: неможливо буде купити, продати, подарувати, переписати авто, квартиру, дім й так далі.
  • Обмеження в праві керувати транспортним засобом та отримання посвідчення водія.
  • Обмеження прав розпоряджатися коштами та іншими цінностями: скоріше за все, ця стаття передбачає блокування банківських рахунків.
  • Відмову у підписанні кредитних договорів: ухилянтам не будуть видавати кредити.
  • Зупинення отримання пільг та послуг від держави.

Відповідно до законопроєкту, людям, які знаходяться за кордоном та ухиляються від мобілізації, припинять надання консульських послуг у закордонних дипломатичних установах України, якщо вони не будуть мати при собі військово-облікових документів.

Окрім того, за «порушення законодавства про військовий обов'язок» українців збираються штрафувати на суму від 34 до 85 тисяч гривень. А якщо це було вчинено «за умов особливого періоду», сума штрафу відчутно зростає – від 153 до 204 тисяч гривень.

Також тепер не можна відмовитися від проходження військово-лікарської комісії. За відмову можна опинитися за ґратами на строк від трьох до п'яти років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень