Блекаути взимку триватимуть й по 10 годин: серед найпроблемніших областей – дві на Заході Україні

Відновити до зими усі об’єкти, пошкоджені окупантами минулого опалювального періоду, неможливо

До нового опалювального сезону залишилося півтора місяця, але ремонти на уражених ворогом об’єктах ще тривають. У Міністерстві енергетики навели дані, що станом на середину серпня готово:

  • 24 енергоблоки теплових станцій — 62% від загальної кількості;
  • 32 гідроагрегати — 68% від загальної потужності гідроелектростанцій;
  • 5 атомних блоків із 9 завершили, 4 — перебувають у процесі ремонту;
  • 70% теплоелектроцентралей відремонтовано, 30% — у процесі ремонту.

Усі ці дані Міненерго говорять про те, що ремонтна кампанія йде за планом. З боку компанії «Укренерго» є майже 80% виконання робіт з ремонту магістральних мереж. Зокрема, високовольтні підстанції вже відновлені до довоєнного стану, — каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що коли минулого року окупанти били по об'єктах, які відповідають за передачу електроенергії, біля гідроелектростанцій, теплових електростанцій, було зрозуміло, що повністю відремонтувати за літо їх неможливо.

- Коли йдеться про оперативні роботи, це не означає, що потужність підстанції повністю відновили. Якщо підстанція пропускає мільйон кВт, її відновили оперативно на 70%, вона взимку не пропустить більше, ніж половину потужності, а ймовірність аварійних випадків підвищиться.

 

Вважаю, що в нинішньому сезоні відключень буде більше. У ДТЕК Дніпропетровської області вже говорили, що треба готуватися до відключень по 4-8 годин, я думаю, це оптимістичний прогноз, і сміливо можна готуватися до відключень до 10 годин, — каже Корольчук.

Сьогодні найбільш проблемні: Київська, Харківська, Львівська, Хмельницька та Одеська області.

- Але відключати будуть скрізь. Тому що енергосистема пов'язана, і відштовхуватися будуть від пропускної потужності підстанцій. Зараз уже є інформація про те, що готуються графіки відключень. Як надовго — залежить від того, наскільки холодною буде зима, — додає Корольчук.

В Україні обговорювали ідею щодо захисту станцій саркофагами. Але об'єктивно їх уже не встигнуть збудувати. Для такого обсягу робіт необхідні роки. Неможливо сховати станцію й під землею.

- Зараз їх обкладають бетонними блоками, це допомагає від осколків снарядів. Але якщо будуть завдавати точкові удари, тоді історія інша. Зима буде складною. Минулого року ми пережили зиму внаслідок того, що вона була теплою", — додає Корольчук.

 

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень