Без церкви і магазину, фактично серед лісу: як живуть люди у селі за 30 км від Луцька (ВІДЕО)

Косулі тут приходять пастися під самі хати

Від Луцька до с. Конопелька Ківерцівської громади – всього 30 км. Але тут немає ні магазину, ні церкви, ні школи, ні ФАПу, ні інтернету. Навколо – самі лише ліси. У селі мешкає близько 50 людей, 8 з яких – діти. Виїхати звідси до Луцька чи Ківерців можна автобусом. Але той – всього один.

Ользі Кравчук, наприклад, 85 років. Вона розказує: в селі ніколи не було ані церкви, ані школи, ані дитячого садка, натомість було багато людей. Про це вона розповідає у сюжеті ТРК «Аверс».

Подейкують, у Конопельці є цікаве місце, де колись проживав польський пан. Коли він утікав, то нібито кинув у колодязь золото.

– Тут були такі ліси, такі болота. Але викорчували і зробили поля. Там у тому Замчиську хороше було. Там потім війна була. Був замок… У війну я була мала, десь мені було 5 років. Батько викопав схрон і замаскував його… Боже, як налетів літак, як вдарив, як почало горіти. А ми сидимо в тому окопі, все гуде. Моя мати виходить, іде до хати, знімає ікони і кладе образами на стіл, аби гас той вогонь…

 

Батька забрали на війну. Пам’ятаю, я стояла на землі, а менша сестра на табуретці. Прощалися… Він не повернувся. Тут було багато хат, і з кожної по двоє йшло. Такі крепкі хлопці були. І до жодної хати навіть один не вернувся. Стільки людей загинуло. І зараз гинуть… Що то робиться на світі? Навіщо мені було ще другу війну бачити? – каже Ольга Кравчук.

Пам’ятає старенька і голод, зокрема те, як селяни ділили м’ясо мертвого кабана, якого виловили з річки.

У Конопельці всі живуть, як одна велика родина. Коли хтось їде в місто, то половині села купує на замовлення хліб.

Старожили кажуть, як повмирають, то село зовсім пропаде…

Малолюддя настільки вплинуло на тутешню природу, що через річку в лісі гніздяться червонокнижні чорні журавлі, косулі приходять пастися під самі хати, а на городах часто хазяйнують дикі вепри

Джерело: Волинські новини

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень