«Без +40°. Літо буде прохолодним і недовгим», - синопткиня з НАН заперечила прогноз Гідрометцентру (ФОТО)

Мартазінова – проти Кульбіди

В Україні нинішнє літо буде досить прохолодним. Екстремальних температур до +40 градусів не очікується. Щонайбільше можна розраховувати на +32 в окремі дні.

Фактично літо почнеться приблизно з 10 червня і закінчиться на 10 днів раніше від календарного терміну.

Аналогічна ситуація може виникнути і в наступному, 2022 році.

Вазіра Мартазінова, доктор фізико-математичних наук в галузі метеорології

Про це в бліцінтерв'ю OBOZREVATEL розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова.

Вона озвучила унікальний довгостроковий прогноз, що ґрунтується на моделі, яка була розроблена в цьому відділі інституту.

Далі наводимо пряму мову науковиці:

июнь в этом году будет прохладным и дождливым;

июль теплым, но сухим и с двумя периодами понижения температуры;

август будет неустойчивым, а конец лета – холодным и с осадками.А що з дощами?

- Вчора я почула прогноз Кульбіди (начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. – Ред.). Він сказав, що цього літа може бути до +40 градусів. Цим він мене просто спантеличив і ошелешив. Я порахувала – й у мене за моєю моделлю нічого такого не виходить.

Погодні умови цього року неординарні. Попередні роки не були такими прохолодними, як цей – судячи з того, як розвивалися події до нинішнього дня.

 

Ті роки були набагато теплішими, гарячими. Нинішня весна була активною, але холодною і затяжною. Вона відзначалася нестійкістю – 5 днів холодних, 5 днів теплих.

"Начиная с июня, а особенно июль и август – это температура воздуха, которая будет значительно выше нормы, и большое количество дней она будет достигать 30-35, а в отдельные дни даже до 40 градусов, поэтому лето может быть только жарким. Другого лета у на
"Якщо проаналізувати стан погоди в літній період за останні років двадцять, то виходить, що не може бути літо зараз холодним", - сказав Микола Кульбіда в коментарі для "Радіо Свобода"

- Наша модель прогнозування, по суті, – єдина оригінальна модель у світі, яка дає такий деталізований прогноз, - каже Мартазінова, -  Вона абсолютно іншого класу й іншого підходу, ніж численні моделі. Вона аналогова.

Відповідно до цієї моделі:

  • червень цього року буде прохолодним і дощовим;
  • Липень теплим, але сухим і з двома періодами зниження температури;
  • серпень буде нестійким, а кінець літа – холодним і з опадами.

Заведующая отделом климатических исследований и долгосрочных прогнозов погоды Украинского гидрометеорологического института НАН Вазира Мартазинова
Вазіра Мартазінова

- Прогноз, який я озвучую, актуальний для центральних регіонів України. Але всі процеси, які пов'язані з опадами, з різкими похолоданнями – великомасштабні. Я спокійно можу ними накривати всю територію України. Це дуже довгостроковий прогноз, тому він може відрізнятися на 1-2 дні. Температурні показники плюс-мінус 1-2 градуси.

 Літо розпочнеться 10 червня. Комфортна погода встановиться тільки до 20-х чисел місяця

- Червень буде дощовим. Зазвичай у червні-липні випадає найбільша сума опадів. У тому, що червень буде з опадами, немає жодних сумнівів. В окремі дні опади будуть дуже сильними. У першій половині місяця будуть неодноразові похолодання, але після 10 червня температура підніметься, а до третьої декади місяця вона стане дуже комфортною для відпочинку.

 У другій декаді місяця будуть неодноразові сильні зливові дощі. З 15 червня температура почне підвищуватися, але, як сказав Кульбіда, – до +40 градусів – не дійде. Це нонсенс. У третій декаді температура в центральних районах України в окремі дні буде доходити до +28...+30 градусів.

Липень не буде багатим на дощі

- Тут може бути складна ситуація. Неодноразове короткочасне зниження температури можливе на початку місяця, але опадів буде дуже мало. Місяць буде сухим.

Після першої п'ятиденки температура доходитиме до +28...+30 градусів.


Потім ближче до 20 липня буде незначне короткочасне похолодання, що супроводжуватиметься опадами. Причому опади можуть бути істотними.


Однозначно можливі сильні грози, посилення вітру. Ці процеси можуть бути дуже активними.

До кінця місяця можливі незначні опади і температура близько +25...+28 градусів. Решту днів мають бути сухими і теплими, до +30 градусів.

 

Літня погода закінчиться 20 серпня

- Серпень буде нестійким. Він буде відрізнятися від липня і нагадає нам про опади, які були в червні. В окремі дні можуть пройти сильні дощі.

У першій декаді температура може досягати +30 градусів. Протягом місяця кілька днів може доходити до +31...+32 градусів.

 

Погода знову буде нестійкою – 5 днів одна температура, наступні 5 днів – інша. Досить прохолодна п'ятиденка з температурою від +20 до +25, потім знову потепління на п'ять днів.

- До кінця місяця, після 20 серпня, будуть значні опади та різке зниження температури.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень