Бензин, гар, дим. Фантомні запахи переслідують перехворілих на коронавірус

Втративши нюх, деякі люди, які перехворіли Covid-19, потерпають від фантосмії — відчуття запахів, яких насправді немає

Найчастіше ті, хто перехворів на коронавірус, відчувають неприємні запахи, яких не існує.

Так, три тижні тому перехворіла на Covid-19 39-річна Жанна не уникла одного з найдивніших та найбільш тривожних симптомів: втрати смаку та запаху. Відтоді її ніс повільно відновлює свої функції, але в процесі відчуття запахів є щось на зразок помилки.

6 днів тому я раптом відчула запах сигарет повсюди, - описує вона свій стан. - Я зайшла у кімнату, відчуваючи, що вона задимлена, хоча ніхто не палив; мій одяг пахнув сигаретами, моя дитина пахла сигаретами, і якби надворі було вітряно, мені б вітер заносив дим у ніс.

Жанна відчуває тут те, що по-науковому називають фантосмією або фантомними запахами. Запахів, які вона відчуває, не існує, це свого роду нюхова галюцинація.

Чи звинувачувати у цьому коронавірус? Необов’язково, оскільки явище може виникати при інших нюхових розладах. Однак деякі перехворілі на коронавірус справді скаржаться на порушення функції ніздрів.

Це те, що зауважила Каміль Ферденці, дослідник CNRS з Ліонського науково-дослідницького центру в Ліоні, в Інтернет-опитуванні, розробленому командою Neuropop в центрі під назвою "Якість життя та нюх та втрата смаку під час хвороби Covid-19".

Із 300 респондентів, які перенесли Covid, приблизно третина заявляє, що вони відчувають запахи фантомів, - повідомляє дослідник. - І приблизно у 20 людей запахи диму, гару та сигарет повертаються.

На практиці фантосмія по-різному проявляється у різних людей. 25-річна Леа відчуває запах "заліза, крові" трохи більше тижня.

Я відчувала це, коли піднімалася сходами, наприклад, ніби десь загорілося, - згадує молода жінка.

Запахи також можна відчувати весь час, як Жанна, яка відчуває, що проводить свої дні в кімнаті для паління нічного клубу.

Серед свідчень хворих ми відзначаємо запахи оцту, пилу, хлору, відбілювачів, - говорить Каміль Ферденці. - Окрім запаху бензину, це може бути інший сильний запах шкідливого продукту.

Так, приміром, з вересня 41-річна Лаєтітія описує, що також кілька разів відчувала запахи "сечі, часнику та вологого собаки".

Вчені поки не можуть пояснити причину цього явища. Припускають, що вірус може ушкоджувати частину головного мозку, відповідальну за розрізнення запахів. Тому ніс їх неправильно ідентифікує. Чи відновиться нормальний нюх у тих, хто відчуває фантомні запахи, теж поки ніхто не може сказати.  

За інформацією madame.lefigaro.fr

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень