Батько відомого канадського хокеїста після інсульту заговорив українською

Але ніхто його не розумів, окрім сестри

Фото з мережі
Фото з мережі

Один з кращих хокеїстів XX століття канадець Вейн Грецкі має українське коріння та не цурається цього. Навіть у 2014 році він допомагав українським військовикам медикаментами.

За 21 рік своєї хокейної кар’єри Вейн встановив 61 рекорд, за що отримав прізвисько Великий.

На фото Вейн Грецкі
На фото Вейн Грецкі

Грецкі  почав займатися хокеєм завдяки батьку Волтеру, який вчасно помітив потяг сина до цієї гри. Волтер Грецкі залив ковзанку на подвір’ї, де хлопець завзято займався.  У 14 років він грав у хокей зі старшими на шість років юнаками. А у 16 підписав свій перший контракт із клубом.

Любов до України Вейну передалася від дідуся з бабусею по батьковій лінії. Дід Терентій Грецький жив на Берестейщині, у селі Огдемер (ред. – нині це територія Білорусі). До Канади емігрував ще до початку революції 1917 року, тоді й одружився з українкою Марією Годенецькою, яка була родом із Пановичів Тернопільської області. Подружжя мало власну огіркову ферму. У 1938 році у них народився син Володимир (Волтер).

Марія так і не опанувала англійську. Тож коли у Волтера народився старший син Вейн, то колискові бабуся також співала українською. Певний час нею ще розмовляв і сам Волтер. Однак його дружина була із сім’ї британського генерала, то основною мовою спілкування у їхній родині стала англійська.

Після смерті батьків Волтер забув про українську мову на довгі роки. У 53 роки чоловіка розбив інсульт. Його врятували, але Волтер геть нічого не пам’ятав. Він щось розповідав, однак ніхто його не розумів. І тільки одна із сестер у Канаді ошелешила: «Волтер говорить українською!»

Помер Волтер 4 березня 2021 року на 83 році життя. Останнім часом він представлявся не інакше як Володимир Грецький. Так він висловлював повагу до країни своїх предків, у якій він так ні разу і не побував.

Джерело: Вісник

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень