Банки посилили фінмоніторинг. До чого готуватися усім власникам карток

Зміни набули чинності 7 вересня

Національний банк України впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу. Нововведення мають сприяти зниженню ризиків відмивання коштів/фінансуванню тероризму та іншої незаконної діяльності.

 Новими вимогами:

  1. Встановлено обов'язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюються на клієнтів – фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування.
  2. Доповнено перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта, а саме перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта.

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

Наведені зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 5 вересня 2023 року № 110 «Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу». Постанова набирає чинності з 7 вересня 2023 року.

Відомо, що загалом фінансовому моніторингу підлягають операції:

  • з готівкою
  • нетипові для клієнта операції та/або операції на суму у понад 400 тисяч гривень
  • перекази які здійснюють за участі публічних осіб: чиновників, депутатів будь-якого рівня, публічні особистості
  • операції ФОПів та юридичних осіб, які зареєструвалися менш як три місяці тому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень