Аварійні й планові відключення світла: яка техніка «горить» першою та чи можна цьому зарадити

Через нестабільну напругу побутова техніка може вийти з ладу. У під’їздах через це горить проводка у щитках, що створює небезпеку для мешканців

Побутова техніка під час включення споживає більше електроенергії, ніж у разі стабільної роботи. Після запуску електропостачання у квартирах по всій країні одночасно вмикаються і телевізори, освітлення, холодильники, інші прилади. В результаті відбувається різкий стрибок напруги.

Енергетики нагадують про необхідність вимикати з розеток побутову техніку на час відсутності електропостачання вдома. Підключати її необхідно через пів години після відновлення живлення у будинку, по черзі (спочатку той прилад, який плануєте використовувати, потім холодильник, гаджети для підзарядки тощо).

Звичайно, цим правилом нехтують, що зрештою призводить до того, що техніка псується, енергетики змушені закладати високу потужність для запуску електроенергії, відбуваються замикання в щитках.

Утримати стабільну напругу в умовах пошкодження енергосистеми та постійних відключень складно. Тому часто під час включення електромережі замість 220 В у квартири подають напругу в 170-260 В. Якщо ж виходить з ладу нульовий провідник, напруга може підскочити вище 300 В. Деякі прилади через це миттєво псуються.

Найважча ситуація у старому житловому фонді. Часто щитків усередині квартир немає, а в щитках у під'їздах суцільний безлад. Контакти не затягнуті, підключення відбувається хаотично та напряму.

Електрики з досвідом радять викликати майстра, знеструмлювати будинок та встановлювати реле напруги. Коштує воно залежно від виробника 800-1500 грн, але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень.

Принцип роботи реле дозволяє у разі різкого падіння чи зростання напруги відключати подачу струму до стабілізації. Техніка не отримує «шкідливого» струму.

Інженер також зазначає: навіть якщо ваша техніка порівняно стабільно працює, через перепади напруги термін її служби скорочується.

Якщо електромережі у будинку понад 20 років, то доцільно запросити майстра, який перевірить безпеку експлуатації.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень