90 днів по безвізу вичерпано: чи зможуть українці повторно заїхати в ЄС

Актуальне питання для втікачів від війни

Вже понад три місяці триває війна в Україні. Чимало громадян повертаються з ЄС в Україну, але з наміром у подальшому повернутися.

У мережі, тим часом, шириться інформація про те, що у повторному перетині українсько-польського кордону за біометричним паспортом відмовлять, якщо використані усі 90 днів перебування на території Польщі і загалом ЄС.


Що означає 90 днів перебування у Європі за 180 днів

Правила Шенгену залишаються незмінними – незалежно від наявності посвідки на проживання в якійсь конкретній країні ЄС, українці можуть залишати цю країну і перебувати в інших державах Шенгенської зони до 90 днів на кожні 180 днів.

Яка ситуація з повторним перетином українсько-польського кордону нині

Як запевняє юрист Василь Ільницький у своїй фейсбук-спільноті, де він розповідає усе про легалізацію в Польщі, повторний в'їзд в Польщу для українців цілком легальний, але лише з діючим закордонним біометричним паспортом. І вкрай бажано, якщо ви їдете з дітьми – у дітей вони теж повинні бути.

Тож, за словами фахівця, осіб, в яких закордонний біометричний паспорт не протермінований, але разом з тим вичерпані усі 90 днів безвізу, – пропустять на кордоні. 

Важливо! Правила Шенгену продовжують діяти в решті країнах Європи. Тобто, якщо ви успішно перетнули кордон з Польщею з використаним безвізом, це не означає, що ваше перебування буде легальним в будь-якій іншій європейській державі.

На який термін можна повертатися до України

Українці, які через війну вирішили зупинитися в Польщі, повинні податися на отримання номера PESEL (на це є 90 днів з моменту перетину кордону). Громадянам України, що прибули до країни після 24 лютого, оформляють ідентифікаційний код PESEL зі статусом UKR. Ця позначка у документі надає право легально перебувати на території Польщі до 18 місяців.

Власники PESEL UKR мають змогу повертатися додому, але не більше, як на 30 днів. Схеми можуть бути різними: хоч 30 днів в Україні і 1 день в Польщі – і так по колу.

Але якщо раптом ви не дотримаєтеся цих термінів і пробудете вдома уже 31 день і більше, тоді усі соціальні пільги, на які можуть розраховувати власники статусу UKR, анульовуються.

Ба більше, легально перебувати в Польщі за таких умов можна буде лише до 23 серпня 2022 року.

Джерело: TV24

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень