8 правил сучасного столового етикету

Про що варто знати, аби не виглядати невігласом

Незнання точної назви і призначення частини столового приладдя ще не робить вас невігласом. Як і тих чи інших найменувань страв у меню. На відміну від незнання основних правил столового етикету.

1. Знайте своє місце

Столовий етикет починається, як тільки ви увійшли до приміщення. Якщо на столі немає карток з іменами гостей, уточніть в організаторів заходу, яке з місць ви можете зайняти.

На стілець не варто «навалюватися», проте й сидіти на краю – теж не кращий варіант. Ідеально – це три чверті сидіння.

На четвертинку, що залишилася, прекрасно поміститься сумка (чи барсетка). В іншому випадку сумку варто поставити десь біля себе, але не на підлогу -  там вона заважатиме офіціанту.

2. Ніяких сторонніх предметів на столі

Стіл - лише для приборів і їжі, тому на ньому не повинно бути нічого, що не має відношення до вечері. Класти телефон на стіл доречно тільки, якщо ви чекаєте на дійсно важливий дзвнок. У такому випадку про це обов'язково слід завчасно попередити співрозмовника чи сусідів по столу і відразу перепросити за таку нетактовність.

3. Помада на келиху - поганий тон

Бруднити помадою келих чи будь-який інший посуд неестетично, тому краще всього видалити її ще до початку трапези. У жодному випадку губну помаду не варто стирати полотняними серветками – виключно паперовими. А найкраще – заздалегідь зробити це у вбиральні.

4. Використовуйте мову серветок

Під час обіду згорнуту навпіл серветку потрібно класти на коліна. Якщо ж ви на урочистій вечері - розгортайте серветку повністю і покривайте коліна.

Якщо вам треба вийти з-за столу, варто просто сказати: «Я зараз повернуся», - без зайвих пояснень про дамську кімнату і «пудрення носика». Те, що ви ненадовго відлучилися, можна показати і серветкою, просто залишивши її на сидінні.

На стіл серветку кладуть лише по завершенню вечері. Так ви дасте зрозуміти, що більше за стіл не повернетеся.

5. Ніколи не відмовляйтеся від напою

Відмовлятися від аперитиву – дурний тон. Навіть якщо ви за кермом чи приймаєте ліки. Пропозиція напою - це жест ввічливості з боку господаря і його не можна залишати без уваги. Подякуйте і зробіть хоча б ковток, тим більше, що зазвичай аперитив не має високих градусів.

Келих для вина чи шампанського потрібно тримати за ніжку, спираючись мізинцем на дно, або ж - виключно за дно, але це вже складніше. Найбільш стійкий спосіб - затиснути ніжку між вказівним і середнім пальцями і притримувати зверху великим.

6. Не розповідайте про те, чого вам не можна їсти

Про дієту, алергію і проблеми зі здоров'ям за столом говорити не прийнято. Якщо маєте якісь обмеження щодо страв - заздалегідь попередьте про це господарів.

Крім того, непристойно з'ясовувати, як готували страву, уточняти з глютеном хліб чи без, допитуватися про сорт кави і виражати інші подібні капризи.

7. Знайте мову приборів

Прилади, як і серветки, теж спосіб спілкування, тільки цього разу - з офіціантом.

Запам'ятайте, що як тільки ви взяли прибор зі столу і почали їсти, більше класти його на стіл не можна. До прикладу, якщо ви ще їсте і хочете потягнутися за келихом, складіть прибори у тарілку навхрест.

Доїли - покладіть прибори разом на одній стороні тарілки - так офіціант зрозуміє, що страву вже можна забирати.

Не піднімайте те, що впало зі столу. Слід дочекатися офіціанта і попросити його замінити столове приладдя.

8. Спілкування з офіціантом повинно проходити непомітно

У жодному разі не варто махати руками і кричати «молодий чоловіче», аби покликати офіціанта. Дочекайтеся, коли він сам підійде, а щоб привернути увагу, максимум можете подивитися або ж повернути голову у його бік.

Якщо у вас є якісь претензії до страви чи інші проблеми, про них офіціанту варто повідомити пошепки, а не ділитися з усіма гостями.

Джерело - ukr.media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень