33 дитини з ВІЛ виявили на Рівненщині. Є і смерті від СНІДу

До статистики хворих додались військові, переселенці та донори

Станом на 1 грудня 2021 року на Рівненщині зареєстровано 2 058 осіб з ВІЛ-інфекцією. З них вперше виявлені 167 осіб, втому числі 34 дитини, повідомили в Рівненському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом.

Найбільше виявлених ВІЛ-інфікованих у колишніх Здолбунівському, Острозькому, Дубенському, та Сарненському районах, а також в Рівному та Вараші.

Загалом на обліку в центрі перебуває 92 дитини віком до 17 років, з яких у 33 випадках підтверджено ВІЛ. За період епідемії в області помирали діти з ВІЛ-інфекцією.

Антиретровірусна терапія призначається пацієнту, як тільки він стає на облік. Вона безплатна. Її в області отримує 1 569 осіб, з них 33 дитини.

До речі, наразі переважає статевий шлях інфікування.

За 9 місяців 2021 року інфікувалися такими шляхами:

  • гетеросексуальний – 84 особи,
  • гомосексуальний шлях – 1 особа,
  • парентеральний – 26
  • від матері до дитини - 31.

Окрім того, за 9 міс 2021 року в області перевірили 7 954 донори,

з них у 3 донорів виявлено ВІЛ-інфекцію.

Ці особи перебувають на обліку у медиків, а їх кров утилізували.

Серед тих, хто перебуває на обліку на Рівненщині, є переселенці з зони ООС, які перебувають під наглядом у лікаря-інфекціоніста. Також у списку є й військові, які повернулись з зони ООС.

За 9 міс 2021 року в області від СНІДу померло – 9 осіб, а ще 22 ВІЛ-інфіковані особи померли від супутніх захворювань.

Виявити ВІЛ-інфекцію можна лише за допомогою спеціального аналізу крові. Процедура тестування — абсолютно безоплатна і швидка.

Це закладено у пакет первинної допомоги. Тобто зробити тест можна у сімейного лікаря абсолютно анонімно, якщо тест – позитивний, тоді особа стає на облік й отримує усі необхідні ліки.

До речі, медики радять перевірятись раз на рік.

До слова, раніше ми досліджували тему внутрішньої дискримінації серед ВІЛ-інфікованих та як вона впливає на поширення вірусу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень