31 жовтня - український Хелловін або Велесова ніч: що не можна робити у це свято

За легендою, у цю ніч душі всіх померлих приходять на землю і блукають вулицями

В Україні в останні роки відзначають Хелловін у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це - «чуже», запозичене свято.

Назва Хелловін прижилась від англійського свята і перекладається як «ніч усіх святих». Хоча насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала уже в християнські часи. 

Проте запозичена лише назва, адже в українців раніше був свій Хелловін. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (в честь одного з язичницьких божеств). 

Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускалися на землю.

У ніч на 1 листопада заведено згадувати померлих родичів, ставити свічку, аби їх душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей.

Традиції Велесової ночі

Велесова ніч – це час містичний, тож люди вірили, що їхні бажання у цю ніч можуть здійснитися. 

Записували їх на папірці і клали під подушку перед сном, промовляючи слова: «Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, потрудися, загадане, появися».

У цю ніч перевіряли своїх половинок на вірність. Для цього брали обручку дружини або чоловіка, нанизували на нитку та підвішували. Якщо обручка не коливалась, значить вірність у другої половинки непохитна.

Також проводили обряд на достаток. Збирали увесь дріб’язок в гаманці та роздавали бідним, промовляючи: «Нехай мої гроші допоможуть всім, хто їх потребує. Навколо обернуться і до мене достатком повернуться».

Також наші предки вірили, що у цю ніч можна отримати питання на найскладніші відповіді. Для цього треба було на ім’я назвати померлого родича та звернутись до нього: «Сьогодні тобі в цей світ приходити – мені пораду приносити. Підкажи, як мені завершити справу».

Прикмети на Велесову ніч

Зазвичай побачити мертвого родича уві сні вважалось поганою прикметою, але на Велесову ніч навпаки – це був дуже добрий знак.

Не можна було у переддень позичати гроші, інакше винесеш із дому достаток і весь наступний рік будеш у скрутному становищі.

Дуже поганою прикметою вважалось, якщо незнайомець у цей вечір постукає у двері. Це означало, що хтось із мешканців будинку може померти протягом наступного року. Такій людині услід промовляли: «Охолонь незнайомця слід, не вчинивши нам біди».

Попри популярну погану прикмету з чорною кішкою, у цей день її не так боялись, як чорного собаку. Запримітити чорного пса біля дому означало, що скоро з’явиться ворог, який буде псувати життя родині. Побачити білого собаку біля будинку, навпаки, означало, що у родини буде новий товариш.

Не зважаючи на те, як у різних релігіях ставляться до цього дня, немає нічого поганого у тому, щоб згадати своїх предків та віддати їм шану. Можливо, ви зміните свою думку щодо іноземного походження свята та вирішите поставити свічку на підвіконні, як маячок для душ до рідного дому.

За матеріалами vsviti.com.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень