Чому 30 вересня жінки повинні плакати: народні прикмети

30 вересня – свято Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії

30 вересня називали “бабські іменини” і вітали зі святом всіх жінок. У цей день існував звичай, за яким жінки мусять добре поплакати, розповідаючи всі свої біди і нещастя, а вже потім починати готувати святковий обід.

Жіночий плач у цей день вважався оберегом для сім’ї на цілий рік.

За звичаєм 30 вересня належало плакати навіть тим, кому на долю гріх було скаржитися. Плакали якщо не про свою долю, то про долю рідних і близьких, адже «жіноча доля не буває одна».

Традиція такого плачу з’явилася не випадково, тому що 30 вересня згадували не лише Віру, Надію і Любов, але і матір їхню Софію, що страждала та плакала за своїми доньками.

30 вересня жінкам не можна нічого робити по дому. Також у цей день не можна було влаштовувати ніяких гулянь. Категорично забороняється проводити вінчання і весілля.

У цей день жінки випікали іменинний пиріг. Вірили, якщо в ніч на 30 вересня спекти коровай або пиріг, можна повернути в родину гармонію і взаєморозуміння.

Пригощали пирогами, як правило, жінок, щоби в будинку завжди був затишок і тепло, щастя і мир.

Заміжні жінки, щоб забезпечити щастя і спокій в будинку, вранці йшли в храм, де купували три свічки. Дві ставили в церкві перед іконою Ісуса, а третю несли додому.

Опівночі її треба було встановити в середині хлібного короваю, спеціально для цього виставленого на стіл, запалити і вимовити цілих 40 разів поспіль заповітні слова про те, щоб всяке зло зникало, а спокій в родині прибував.

Вважалося, що дівчинка, яка народилася в цей день, володіє неабиякою мудрістю, здатна створити в будинку затишок і принести благополуччя.

Іменинницям само в цей день було прийнято дарувати ладанки й ікони з зображенням Віри, Надії, Любові або Софії, солодощі. 

Народні прикмети на 30 вересня

Народні прикмети говорять, що цей день завжди холодно і дощитиме.

Після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки.

Якщо журавлі полетять у цей день, то на Покрову буде мороз, а ні, то зима буде пізніше. 

Якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень