30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Цікаві факти існування бібліотек в нашій країні

Щороку 30 вересня в Україні відзначають День бібліотек.

На наших землях бібліотеки почали створювати ще в IX-XI століттях. Найчастіше зібрання книг розміщувалися в монастирях, церквах та школах, а їхнім наповненням займалися князі та священники.

В той час з’явилася й цензура з боку духівництва — церковні книги популяризувалися й активно переписувалися, натомість апокрифічні, тобто не включені до церковного канону, могли заборонити. Окрім книг, у бібліотеках зберігали оригінали та копії державних документів.

В період XIV-XV століть з’явилися університетські бібліотеки, а невдовзі ще й бібліотеки при національно-релігійних братствах. За часів Просвітництва грошовою підтримкою бібліотек почали опікуватися державні органи. 

Наприкінці XVIII століття в Україні поширилося явище бібліофільства. Тобто багаті колекціонери, відшукуючи старі видання, збирали цінні колекції.

В процесі розвитку бібліотек в Україні  не останнє місце займала громадська ініціатива — в 1829 році місцевою інтелігенцією було засновано публічну бібліотеку  в Одесі, 1866 року — в Києві, 1886-го — в Харкові.

 

Власні бібліотеки збирали різні заклади та об’єднання — музеї, архіви, наукові товариства, духовні семінарії.

Після подій 1917 року, попри важкі політичні та економічні обставини, до бібліотек було багато уваги, тоді ухвалили 3 важливих закони, які регулювали роботу цієї сфери, а також заснували Національну бібліотеку Української держави

Джерело: Day Today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень