3 травня - Поливаний понеділок: звичаї, прикмети та заборони дня

Православна церква 3 травня шанує преподобного Феодора Трихіна

На Федора поминали померлих, тому що вважали, що в цей день небіжчики тужать за земним життям, відкривається земля і на Божий світ вилітають душі людей, що пішли від нас, щоб ми змогли з ними побачитись. 

Цьогоріч на 3 травня випадає Світлий понеділок. Його ще називають Поливаний.

Цього дня прийнято поливати водою себе та інших, вважається, що таким чином очищається тіло і душа, і облита людина буде здоровою увесь наступний рік. Це обряд весняного очищення. 

Цього дня навідують хрещених та хрещеників. Прийнято ходити в гості з подарунками. Обов'язковими атрибутами святкового столу будуть паска та яйця. Традиційно дарують писанки та обмінюються крашанками.

Сьогодні, як і увесь натупний тиждень, замість традиційного вітання вимовляють «Христос воскрес!», а у відповідь кажуть «Воістину воскрес!».

Що не можна робити 3 травня

Рибалки в цей день не ходили на промисел. Вважалося, що ловити рибу в цей час – великий гріх. Ще з давніх-давен люди помітили, що 3 травня плотва починає метати ікру. Тому на Федора риболовлею займатися суворо заборонялося, щоб не турбувати рибу під час нересту.

У день поминання заборонені будь-які сварки. Вважалося, що душа бачить чвари у родині і через це страждає.

3 травня не можна ні лаяти дітей, ні занадто балувати. У цей день потрібно спілкуватися з ними в довірчому і шанобливому тоні. Інакше ангел-хранитель дитини покарає недбайливих батьків.

Народні прикмети на 3 травня

Багато шишок на ялині – до врожаю пшениці. Якщо шишок багато на сосні, то жито буде добре рости.

Сильний і гучний перший грім – до хорошого урожаю.

Дощовий понеділок – до вологого літа

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень