2 січня — святого Гната: звичаї та прикмети дня

Православна церква шанує пам’ять Ігнатія Богоносця – священномученика Стародавньої Церкви

Про життя Ігнатія відомо небагато. Він є першим великим християнським письменником з неєврейського середовища і неєврейського походження. Так як грецька мова послань його недосконала, є припущення, що він був сирійцем.

Ігнатій відомий як автор семи послань, які дійшли до нас. Вони були написані ним в період подорожі під вартою в Рим, де він постраждав за Христа в 107 році. Його кинули на арену до левів.

2 січня – другий день року в григоріанському календарі. У народі цю дату називали Ігнатій Богоносець. Говорили, який Гнат, таким і серпень буде.

У народі вважали, що 2 січня потрібно захищати житло від підступів злих духів.

З цією метою брали в руки ікони і ходили з ними навколо будинку. Вірили, що цей ритуал допоможе не тільки захиститися від злих духів, але ще від бідності і голоду. 

Починали готуватися до святкування Різдва. Господині прибирали в будинках, запасалися продуктами до свята, готували святковий одяг. Молодь і діти вчили пісні і колядки.

Народні прикмети на 2 січня

На Гната струшували сніг з дерев і чагарників. Чим більше вийде струсити, тим багатшим буде урожай.

Іній на деревах – до ясної погоди.

Зоряне небо віщує багатий урожай.

Якщо синиці голосно цвірінькають, то похолодання буде затяжним.

Яка погода 2 січня, таким і серпень буде: морозно і сонячно – ясним і спекотним, сльота і хуртовина – до дощів і холодів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень