Яких чотирьох заборон дотримуються 27 грудня: народні прикмети

27 грудня - День мученика Филимона

Церква в цей день згадує святих мучеників, загиблих за християнську віру: Фірса, Левкія, Каллиника, Филимона, Аполлонія, Аріана і Феотиха.

У народі - це день чистоти. Вважається, що в день Филимона все навколо повинно бути очищене водою, у тому числі тіло і душа людини.

А бруд приваблює і породжує нечисть. У цей день заведено очищатися не лише фізично, а й духовно. Віруючі християни відвідують храм, сповідуються.

Народ вірив, що в день Филимона межі між світами стираються і нечисть виходить на свободу. Тільки вода здатна захистити від неї. Тому всі старанно прибирали вдома і милися самі. Все повинно було виблискувати. У будинку обов'язково було багато води.

До вечора топили баню, старанно парилися з віниками, іноді по кілька разів. Домашню піч топили осиковими дровами, щоб очистити будинок від злих духів.

Зайвий раз виходити з дому боялися. Особливо берегли дітей і молодих незаміжніх дівчат. Боялися, що їх перевертні вкрадуть. Виходячи надвір, вмивалися водою. 

Що не можна робити 27 грудня

Категорично заборонено вживати алкогольні напої. Вважається, що алкоголь цього дня може завдати непоправної шкоди здоров'ю.

Не можна викидати сміття з будинку, бо викините гроші та щастя.

Не рекомендується на Филимона відправлятися у далеку мандрівку, вона виявиться нещасливою.

Із дому заборонено виходити в брудному одязі або взутті, бути нечистому самому. За повір'ями, невмиту людину цього дня може атакувати нечисть.

Народні прикмети на 27 грудня

За погодою в цей день передбачали, яким буде літо. Так якщо 27 грудня був снігопад і вітер, значить, літо буде хорошим, принесе багато врожаю. Якщо тепло, то літо буде теплим. Непогожий день — непогоже літо.

Якщо іній, то завтра чекайте сніг.

Мінлива погода — до відлиги.

Ясне небо, яскраві зірки — до тріскучого морозу.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень